Belföld

Jogerősen 10 hónap felfüggesztettet kapott a diákjával szexelő hajdú-bihari tanár

Jogerősen elítélte a bíróság azt a volt pedagógust, aki visszaélt egy kiskorú bizalmával, közölte honlapján a Debreceni Törvényszék.

A Püspökladányi Járásbíróság 2023. november 16-án meghozott elsőfokú ítéletében a vádlottat tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Ezért 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint végleges hatállyal eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll. Az elsőfokú ítéletet az ügyészség akkor tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be ellene.

A kedden kihirdetett és helyben hagyott jogerős ítélet lényege szerint a vádlott egy Hajdú-Bihar vármegyei általános iskolában tanított, ahol 2022. januárjának elején egy internetes üzenetküldő szolgáltatáson keresztül, mint az iskolában tanító tanár vette fel a kapcsolatot a sértettel. A köztük váltott üzenetek eredményként viszonyuk bizalmas lett és egyre bensőségesebbé vált.

A vádlott és a sértett 2022 februárjától 2022 március végéig többször találkoztak, amely során köztük intim, testi kapcsolat is kialakult. A vádlott, mint a sértett iskolájában tanító tanár, fennálló hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett a kiskorú sértettel.

Az ügyben a járásbíróság tanúkat, köztük zárt tárgyaláson a sértettet is kihallgatta, valamint meghallgatta az eljárás során kirendelt szakértőt. A bizonyítási eljárás eredményeképpen a bíróság megállapította a vádlott bűnösségét.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy az ügyben abszolút eljárási szabálysértés nem történt, a bűncselekmény minősítése, indokai helyesek voltak. A törvényszék egyetértett az elsőfokon megállapított tényállással, a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. Mivel a vádhatóság az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette, ezért a büntetés súlyosítására nem kerülhetett sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik