Belföld

Elsöprő támogatással lett a Fidesz polgármesterjelöltje a kegyelmi döntést „tiszteletben tartó” NOE-elnök

FACEBOOK / FIDESZ
Kardosné Gyurkó Katalin és Gasparik Gábor
FACEBOOK / FIDESZ
Kardosné Gyurkó Katalin és Gasparik Gábor

Hivatalosan is polgármesterjelölt lett Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, aki a köztársasági elnök lemondása előtti utolsó napokban állt ki a pedofil gyermekotthon-vezető bűntársának adott kegyelmi döntés mellett, majd meggondolta magát, és törölte a Facebook-oldaláról az erről szóló mondatot.

Az érdi Fidesz pénteken jelentette be, hogy a szervezet taggyűlése az elnökség javaslatára elsöprő többséggel támogatta Kardosné Gyurkó Katalin indulását. A párt közleménye azt hangsúlyozta, hogy Kardosné nem pártpolitikus ugyan, de civil szervezeti vezetőként bizonyította a rátermettségét.

Kardosné előtt a Fideszen belüli helyi harcok következtében nyílt meg az út a kormánypárti „külsős jelölés” felé.

A várost 13 évig irányító volt polgármestert, T. Mészáros Andrást, aki 2019-ben elvesztette a párharcot Csőzik Lászlóval, az ellenzék közös jelöltjével szemben, tavaly leváltották a helyi Fidesz éléről. A 24.hu írta meg, hogy a városi Fidesz-szervezet a tavaly szeptemberben megtartott tisztújításon leszavazta a volt városvezetőt, utódja a pártelnöki poszton Gasparik Gábor lett. A leváltásáig egyértelműnek tűnt, hogy 2024-ben T. Mészáros megpróbálkozhat majd a revanssal, és úgy tudjuk, az érintett nem is fogadta kitörő örömmel a döntést. Forrásaink szerint T. Mészáros a kormánypárt országos vezetésénél is igyekezett támogatókat találni a folytatáshoz, de nem járt sikerrel, és meg kellett elégednie azzal, hogy a ciklus végéig ő vezetheti a Fidesz érdi önkormányzati frakcióját.

T. Mészáros visszavonása után Kardosné neve már tavaly felmerült esélyesként. Az érdi illetőségű NOE-vezető, akiről sokan tudták, hogy kiváló kapcsolat fűzi Novák Katalinhoz, októberben még tagadta az Átlátszónak, hogy felkérést kapott volna a polgármester-jelöltségre, ennek ellenére egyre többet mutatkozott helyi kormánypárti politikusok társaságában.

Két héttel ezelőtt viszont már a kormány is felfedezte magának Kardosnét: központi támogatással nyitottak Érden egy Civil Közösségi Szolgáltató Központot, amelyet a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adott át. A Híradó.hu tudósítása szerint Szalay-Bobrovniczky Vince a január 31-i eseményen azt mondta, Kardosné „hármas civil minősége” révén kerülhetett az új iroda élére, hiszen NOE-elnökség mellett tagja a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tanácsának, továbbá ő vezeti az ÉRteD Családbarát Egyesületet is.

Az ÉRteD Egyesület, amelyre rábízták az iroda menedzselését, igen gyorsan kapta meg a kormányzati bizalmat. A civil szervezet ugyanis pár hónappal korábban még budapesti e-sport egyesületként volt bejegyezve, ehhez képest rövid idő alatt átprofilírozták annak érdekében, hogy kiépítsék Kardosné NOE-tól független civil hátterét is. Az átalakítás és a felfuttatás olyan tempóban zajlott, hogy a szervezet hamarosan 9 millió forint támogatást is kapott a – többnyire fideszes álcivil szervezeteket közpénzek milliárdjaival tápláló – Városi Civil Alaptól. Szintén az Átlátszó írta meg, hogy az Üllői útra bejegyzett HunGame Esport Sportegyesület hogyan változott át hetek alatt kormányzati szinten elfogadott családbarát szervezetté.

Forrásaink szerint sokáig Kardosné fő támogatói közé tartozott Simó Károly, aki T. Mészáros regnálása idején alpolgármesteri posztot töltött be. Simó az előző hónapokban rendszeresen részt vett a Kardosné által szervezett civil eseményeken, és a párt színekben propagálta is azokat, ám február 13-án a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem kíván indulni a választáson.

A bejelentés alig egy héttel előzte meg a Novák Katalin támogatásával kapcsolatos hírek megjelenését.

A NOE az 1987-es megalakulása óta változatlan értékek mentén működik, amelynek a család és a gyermekek feltétlen tisztelete az alapja. A 2020-ban kiadott állásfoglalásunk ma is ugyanúgy érvényes. Nagycsaládosként és ötgyermekes édesanyaként a pedofília minden formáját elutasítom. Elnök Asszony kegyelmi döntését tiszteletben tartjuk

– írta Kardosné saját oldalán, majd nem sokkal később törölte az utolsó mondatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik