Belföld

Akasztásra buzdító képpel ment neki az ellenzéki polgármesternek egy érdi, a Fidesz mellett kiálló mémoldal

Most ti jöttök!

Ez volt Csőzik László mottója Érden a 2019-es önkormányzati kampányban, amelyet a politikus akkor az ellenzék közös jelöltjeként majd tíz százalékos előnnyel meg is nyert a város korábbi fideszes polgármestere, T. Mészáros András előtt.

A napokban ugyanezzel a mottóval tett közzé egy akasztást ábrázoló grafikát a helyi mémoldal. Az Érdoldal.hu képén a Most ti jöttök! felirat alatt Csőzik figuráját egy Érd feliratú alak köti fel. A magyarázat szerint „Csőzik László politikai karrierjét 12 288 fő érdi mentette meg 2019-ben. A hála nem maradt el…”

A Facebook-on 11 ezres követőtáborral rendelkező oldal eddig sem bánt kesztyűs kézzel a polgármesterrel. A közzétett mémeken visszatérő elem, hogy hazugsággal vádolják, illetve azzal, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK irányításával romba dönti a várost. Augusztus végén a lap egy furcsa csavarral még azzal is megvádolta az ellenzéki városvezetést, hogy titokban, a „lakájmédia” hallgatása közepette lítiumion akkumulátor üzemet telepít a Szajkó utcába. Mint kiderült, a megadott címen egy négy alkalmazottal dolgozó magyar cég bérel majd egy 15 négyzetméteres műhelyet, és egy hatvan négyzetméteres raktárhelyiséget.

Az akasztásos képpel az önkormányzat lapja, az Érd Most is foglalkozott, azt állítva, hogy a kép üzenetét nehéz másképp értelmezni, minthogy az érdieket buzdítják arra, hogy akasszák fel a polgármestert.

A képpel kapcsolatban megkerestük Gasparik Gábort, az érdi Fidesz új elnökét. Gasparik azt mondta, hogy nem látta a képet, de ahogy a helyi lapnak is, nekünk is azt ígérte, hogy utánanéz a dolognak és visszahív (amint ez megtörténik, frissítjük a cikket).

A városi Fidesz-szervezet szeptember elején tartotta tisztújítást, a tagság ezen a közgyűlésen váltotta le T. Mészáros András volt polgármestert – aki hosszú ideje megszakítás nélkül irányította a helyi pártot – a vezetői posztról. A váltás után nem tudni, hogy a kormányoldal helyi politikusai közül ki lesz majd Csőzik kihívója.

Az akasztós képet közlő Érdioldal.hu Facebook-hirdetéseit egyébként az az Összefogás Egyesület finanszírozza, amely a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz jelöltjeit is támogatta. T. Mészáros – aki az egyesület elnöke is volt egy személyben – négy éve a Fidesz-Összefogás közös jelöltjeként indult a polgármesterségét. A Válaszonline tavalyi cikke szerint az egyesület jelentős, több mint 20 milliós állami támogatást kapott az elmúlt években.

Az érdioldal.hu-n később egy hosszú magyarázó szöveget is közzé tettek. Ebben azt írják, hogy „komoly mentális problémákkal küzdhet az az ember, aki egyszerű karikatúrát képtelen értelmezni”. Kifejtik azt is, hogy ők nem egy fideszes oldal. Értelmezésük szerint a kép nem két figura felakasztását ábrázolja, hanem két öngyilkosjelölt áll egymással szemben, ahol az egyik épp meg akarja menteni a másikat, míg a Csőzik feliratú karikatúra ki akarja rúgni megmentője alól a sámlit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik