Belföld

Kemény üzenetet kapott Balog Zoltán az egyik református lelkipásztortól

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A hvg.hu ír arról, hogy félreérthetetlen üzenetet kapott Balog Zoltán az egyik református lelkipásztortól. A portál szerint Thoma László,  a Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkipásztora a vasárnapi igehirdetése alkalmával fejtette ki, hogy Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, és nemcsak a zsinat éléről, hanem püspöki címéről is le kellett volna mondania.

Mint ismert: Balog Zoltán elismerte, hogy lobbizott a pedofilsegítő kegyelmi ügyben K. Endre mellett, ám ezután csak a református egyház vezetéséről mondott le, püspöki címéről azonban nem.

Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt és lemondana vezetői tisztségéről

– áll Thoma Lászlónak a vasárnapi istentisztelet alkalmával elmondott igehirdetésében.

Thoma a fentieket azzal vezette fel, hogy elmondta, vétkezett egyházuk egyik legfőbb vezetője, aki bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni. Ugyan bocsánatot kért és a zsinat lelkészi elnökségéről is lemondott, ám megmaradt püspöknek és ennek következtében semmi sem változott.

Továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője […] ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést

– mondta. Ezek alapján, bár Thoma nem nevezte meg, de egyértelmű, hogy Balog Zoltánról volt szó, írja a hvg.hu.

A lelkipásztor szerint Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, ám ez a bűn az anyaszentegyház egész közösségét érinti. Thoma úgy véli, hogy Balog ráadásul nem csak a közelmúltban, hanem éveken át folyamatosan vétkezett, „mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe.”

Azt is mondta Thoma, hogy kifejezhetjük „először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet” – mondta Thoma László, aki ezt követően mondta el a Balog távozásának szükségességével kapcsolatos gondolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik