Belföld

Navracsics: Azért mondott le Novák, mert lelkileg nem tudta rávenni magát, hogy nyilvánosan beismerje a tévedését

Novák Katalin köztársasági elnök lemondásáról is beszélt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a KeljFelJancsi podcastban. A 444 által szemlézett beszélgetésben a fideszes politikus azt mondta:

Én úgy gondolom, hogy ő végül azért mondott le vagy azért került olyan helyzetbe, amikor az egyetlen kivezető utat a lemondásban látta, hogy hozott egy olyan döntést, amely tévedés. Tehát amikor a döntést hozta, rosszul ítélte meg a helyzetet, és ezt, hogy bánja, hogy tévedett, nem tudta elmondani a nyilvánosságnak (…) lelkileg nem tudta rávenni magát.

Navracsics szerint a köztársasági elnök bukása rámutat arra is, hogy „Magyarországon a demokrácia dolgozik”, és vannak következmények, ami „a kádári szocializmusban elképzelhetetlen lett volna”.

Azt véletlennek tartja, hogy a napokban az ő népszerűségét is elkezdték mérni, és abban sem biztos, hogy a mérés összefüggésben áll azzal, hogy a kormánypártok kit szeretnének jelölni államfőnek. Navracsics állítása szerint eddig semmilyen megkeresést nem kapott, de egy fórumon javasolta Martonyi János nevét.

Novák Katalin február 10-én jelentette be a lemondását, miután egy héttel korábban kiderült: a tavalyi pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akinek nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele. K. Endrét kényszerítés miatt ítélték börtönre, de Nováknak köszönhetően kegyelmet kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik