Belföld

Közös nyilatkozatot adott ki hat ismert abúzus túlélő

Továbbra is várják a magyarázatot a kegyelmi döntésről. Szerintük az áldozatoknak ennyi jár, ahogy Novák Katalinnak is joga van beszélni az igazságról.

Kedves túlélő! Elsőként hozzád szeretnénk szólni: tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess. Ne félj felemelni a hangod, ne félj kiállni magadért mert igazad van. Veled vagyunk, nem félünk.

Így kezdi közös nyilatkozatát Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István és Pop Mert. Ők olyan abúzus túlélőkként határozzák meg magukat, akik felnőttként névvel, arccal vállalták az elmúlt években történeteiket, megpróbáltatásaikat.

Ez a mostani, nehéz időszak sokunkban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor láttuk, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit. Szeretnénk újra emlékeztetni a hatalmat arra, hogy még mindig lehetnek tisztességesek és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és nem rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják.

Üzentek Novák Katalinnak

Ahogy K. Endre áldozatainak joguk van az igazsághoz, úgy a lemondott Novák Katalin köztársasági elnöknek is joga van elmondani azt, írták. Ez nem könnyű feladat, de a legnagyobb felemelkedések jellemzően ilyen mélységekből indulnak.

Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik.

A büntetőjogi megközelítésű törvények mellett, prevencióra, áldozatvédelemre is jóval több figyelmet kell fordítani. A lemondások, a büntetések szigorítása magában nem megoldás, a már traamatizált gyermekek, fiatal felnőttek támogatására, utógondozására is szükség van, hívták fel a figyelmet. A gyermekek valódi védelme érdekében civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel, az áldozatok és a pártok képviselőivel egyeztetnének egy olyan egységes javaslatról, amit mielőbb elfogadhatna az Országgyűlés.

Kapcsolódó
Karácsony Gergely: Megrázó dokumentumok kerültek elő
A főpolgármester szerint már 2011-ben tudta a fővárosi fideszes városvezetés, mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik