Belföld

Karácsony Gergely: Megrázó dokumentumok kerültek elő

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A főpolgármester szerint már 2011-ben tudta a fővárosi fideszes városvezetés, mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit.

Egyszerre megrázóak és felháborítóak az általam elrendelt vizsgálat nyomán eddig előkerült dokumentumok. Miközben arra keressük a választ, hogy az előző fideszes városvezetésből kinek a politikai felelőssége, hogy kitüntetésre javasoltak egy pedofil szörnyeteget, nem feledhetjük el, hogy a tisztázással mindenekelőtt az áldozatoknak, a gyerekeknek tartozunk, és azoknak a bátor felnőtteknek, akik elő mertek állni ezzel a borzalmas üggyel.

Ezt írta közösségui oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint az eddig előkerült dokumentumok alapján a főváros fideszes vezetői igenis megmenthették volna a gyerekeket, 5 évvel megrövidíthették volna a szenvedésüket. A 2016-os feljelentések előtt 5 évvel, 2011-ben a bicskei gyermekotthon két bátor dolgozója elment a Városházára. Ők részletesen beszámoltak arról, mit élnek át a gyerekek.

Még öt évig folytatódhattak a gyerekek ellen elkövetett bűnök azért, mert valaki, vagy valakik nem tették a dolgukat és a kötelességüket.

És ezek után még kitüntetésre is felterjesztik, a közgyűlés elől is elhallgatva azt, amit korábban nekik elmeséltek, utalt arra Karácsony Gergely, hogy Tarlós István szerint ő is megszavazta a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését 2015-ben. A főpolgármester azért rendelt el vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan vetődött fel egyáltalán az igazgató neve.

Közben a Szabad Európának a bicskei gyermekotthon egyik volt nevelője részletesen elmesélte, mi történt 2011-ben, miután borították a gyerekmolesztálási ügyet. Ő úgy tervezte eredetileg, hogy elmegy egy külföldi önkéntességre, és visszatér, de már nem volt visszaút. Ki lett tiltva.

A kollégámat, akivel aláírtuk a jelzést, fegyelmivel elbocsátották. Az indoklása konkrétan az volt, hogy megtettük a jelzést a szexuális bántalmazásokról.

Bárnai Árpád azt mondta, azért a fönntartóhoz (akkor még a fővároshoz) fordultak, mert  bizalmatlanok a helyi rendőrséggel. 2011-ben öt vagy hat gyerek vállalta volna, hogy vallomást is tesz, de ők ennél több történetről hallottak. Azok, akik ’16-ban feljelentést tettek, nem beszéltek nekik ’11-ben.

Tehát több gyerekről van szó hosszú távon. Ha kiszámoljuk, hogy 26 éven át volt igazgató ez az ember, akkor ez ijesztő.

V. János ezt a bántalmazó, beteges működést egyedül nem tudta volna csinálni, az elnöki kegyelemben részesített K. Endre azt mondta neki, amikor vitáztak, nem szeretné, ha ez a falakon kívül kerülne, mert mi lesz a gyerekotthonnal. Bárnai Árpád emlékeztetett rá, egy kisvárosban is inkább összezárnak, az ilyen erősen fölzaklató ügyekről inkább nem akarnak szembesülni.

Könnyebb azt mondani, láttam azt az embert, milyen aranyosan mosolygott a díjátadón, meg milyen ajándékokat adott, meg hogy felújította a parkot, láttam a templomban, hívő ember, minden héten ott van.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik