Belföld

Vádat emeltek Szász János filmrendező ellen a bangladesi sziámi ikrek ügyében

Fülöp Dániel / 24.hu
Szász János
Fülöp Dániel / 24.hu
Szász János

Vádat emeltek Szász János filmrendező és két társa ellen a bangladesi sziámi ikrek ügyében. A három férfit azzal vádolják, hogy a kórház engedélye nélkül szereztek meg felvételeket a ritka műtéti beavatkozásról, és részben jogtalanul kezelték azokat.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta: büntetővégzésben meghozandó pénzbüntetést kértek a három férfire. Hozzátette: a vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket, és azt állították, hogy nem loptak el adathordozókat.

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt tartottak házkutatást az ismert filmrendező budakeszi otthonában a rendőrök. Szász János akkor azt mondta, hogy az egyenruhások valósággal megszállták az otthonukat, és lefoglalták a mobiljaikat, a számítógépüket és az adathordozókat is. Szász elmondása szerint a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus állt a házkutatás háttérben.

REHMAN ASAD / AFP A bangladesi sziámi ikerlányok, Rabeya és Rukaiya együtt állnak a Dhaka Medical College kórházban, Dakkában 2019. január 4-én.

A vádirat szerint Szász és két társa 2019 júliusában együtt utazott a dél-ázsiai országba, hogy a technikai személyzet tagjaként dokumentumfilmet készítsenek a ritka sebészeti beavatkozásról. Mindhárman előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció során tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják, és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nem hozzák nyilvánosságra, illetéktelen személyeknek nem adják tovább.

A műtő mennyezetén lévő kamerarendszer az egész beavatkozásról folyamatosan felvételeket készített, ezeket automatikusan egy merevlemezre mentették, majd tizenöt napig tárolták. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve, és ahhoz csak az arra felhatalmazott technikai személyzetnek volt hozzáférési joga.

A vádirat szerint két elkövető a műtét utáni napokban kibontotta az érintett helyiség álmennyezetét, és kicserélték a műtét felvételét is tartalmazó felvétel egy másik adattároló egységre. A művelet közben a két vádlottról egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített.

A vádirat szerint Szász János ezzel  párhuzamosan a műtéti eljárás során használt, beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át a saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül. Ezt követően mindhárom férfi hazatért Magyarországra. Pár nap múlva egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicserélésről készített fényképfelvételt. A képet azzal kommentálta, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani magának.

Kapcsolódó

A harmadik vádlott – az arra jogosultak engedélyével – a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról. A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a felek között, így végső megállapodás nem született a film létrehozásáról.

A megműtött személyek képviselői felszólították a férfit, hogy tegyen le a filmkészítési szándékáról, kövesse a titoktartási nyilatkozatban foglaltakat, egyúttal visszavonták a korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználásra. Ennek ellenére a terhelt a kép- és hanganyagokat továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította.

Defenceless People Foundation (ADPF) / AFP A bangladesi ikrek láthatók a műtét után Dakkában 2019. augusztus 2-án.

Emellett ő és egy másik vádlott társa több személy részére küldött olyan a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát. Az ügyészség pénzbüntetést kért a három férfire információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette, tiltott adatszerzés bűntette, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik