Belföld

Ujhelyi: A hatályos jogszabályok alapján személyesen Orbán Viktor rendelhette el a Diákhitel Központ elleni Kehi-ellenőrzést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Erősen feltételezhető, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök adott utasítást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) arra, hogy rendkívüli vizsgálatot tartsanak a Diákhitel Központban még 2020-ban. Ez utóbbi Kehi-akciót nevezte Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férje a legfelsőbb kormányzati körökből érkező „figyelmeztetésnek” – írta Ujhelyi István közleményében. Az európai parlamenti képviselő szerint ez nem pusztán erkölcsi, de súlyos, akár büntetőjogi kérdéseket is felvethet.

A kegyelmi botrány miatt lemondott egykori igazságügyi miniszter ex-férje, Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom durva eszközökkel akarta megakadályozni 2020-ban, hogy feleségével elváljanak egymástól; illetve legalábbis érdemben befolyásolni akarták a válás körülményeit. „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom.”

Mivel Magyar az interjúban tett kijelentései szerint nem ment bele a felkínált opciókba, pár nappal később a Kehi be nem jelentett vizsgálatot tartott akkori munkahelyén, a Diákhitel Központban. Számítógépeket és telefonokat is lefoglaltak. Magyar arról is beszélt az interjúban, hogy ezt követően felhívta a Kehi vezetőjét, Gaál Szabolcs Barnát, aki közölte vele, hogy a vizsgálat valójában „egy figyelmeztetés”. Magyar Péter hozzátette, hogy miután rendeződött a kapcsolata a feleségével, a Kehi vizsgálata is mindenfajta megállapítás nélkül lezárult.

Nem ez lenne az első olyan Kehi-ellenőrzés, amely mögött a szakmaiságon túl direkt politikai szándék sejlik fel.

– írta Ujhelyi, aki emlékeztetett arra, hogy 2014-ben miként tartottak látványos házkutatást, illetve hosszú hónapokon át tartó vizsgálatot a norvég alap pénzeit osztó Ökotárs Alapítványnál. A NAV és az ügyészség, valamint a több mint hatvan civil szervezet későbbi bevonásával zajló eljárás eredményeként végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, az egyik esetben pedig még a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

Később a Társaság a Szabadságjogokért két éves pereskedésének köszönhetően derült ki, hogy a Kehi-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában.

Ujhelyi megjegyezte, hogy a hatályos törvények szerint a Kehi a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak

  • a kormány,
  • a miniszterelnök
  • vagy az illetékes miniszter

utasítása alapján köteles végrehajtani.

Ezt a jogkört az illetékes miniszternek azonban csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással, korábban soronkívüli vizsgálatot csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhetett meg. – Ha igaz, amit Magyar Péter állított a Partizánban, akkor az akkor hatályos szabályok értelmében vagy a kormány, vagy a miniszterelnök adott utasítást a Kehi elnökének a „figyelmeztetéssel” felérő azonnali ellenőrzésre – közölte az európai parlamenti képviselő, aki szerint Gaál Szabolcs Barnának mielőbb és egyértelműen tisztáznia kell, hogy ki és milyen alapon adott utasítást a Diákhitel Központ 2020-as soron kívüli ellenőrzésére, az milyen eredménnyel zárult és megfelel-e a valóságnak, hogy a vizsgálati eljárást nem szakmai alapon, hanem politikai/személyes megrendelésre végezte.

– Az elmúlt napokban számos kormányzati, illetve állami intézmény becsületén esett súlyos folt; a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hitelessége és megbízhatósága ráadásul kulcsfontosságú egy jogállamban. Minimális elvárás tehát, hogy a Kehi vezetője tisztázza ezt az ügyet és az elhangzott kijelentéseket. Mégpedig soron kívül – zárta közleményét Ujhelyi István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik