Belföld

„A lemondás nem elég” – néhány százan tüntettek a Karmelita előtt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Demonstrációt tartott a Momentum Orbán Viktor hivatalánál.

„Novák Katalin és Varga Judit lemondása csak a kezdet. A pedofilsegítő kegyelmi ügye és az azóta kiszivárgó, vagy épp a Varga Judit exférjétől elhangzó információk a rendszer morális bukásának bizonyítékai” – írja a Momentum az általa szervezett tüntetés Facebook oldalán. 

A párt szerint a végső felelős Orbán Viktor és Rogán Antal, nekik üzenik, hogy „nem felejtünk, és nem hátrálunk, amíg felelősségre nem lesznek vonva.”

Helyszíni tudósítónk szerint a Karmelitánál  legfeljebb háromszázan gyűltek össze. A Partizán Magyar Péter vasárnapi interjújának részleteit játszották a színpadi hangszórókból.

Szajki Bálint / 24.hu

Elsőként Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője lépett színpadra.

Orbán Viktor erkölcsi, morális és politikai válságba került szerinte. Féltjük a gyerekeket, azonnali választ követelünk Orbán Viktortól és Rogán Antaltól – mondta, hozzátéve, szerinte félnek attól, hogy lelepleződik az aljasságuk, ezert bujkál majdnem egy hete Orbán Viktor.

És ezért fenyegeti börtönnel politikai ellenfeleit. Engem például koncepciós eljárásban börtönnel fenyeget. Én nem áldozat vagyok, hanem célpont. Áldozat az, aki öngyilkos lett, áldozat az, akinek belenyúltak az alsógatyájába, és amikor szólni akart, befogták a száját

– mondta a politikus.

Szerinte ez a kegyelmi botrány nem megy sehova, és arra biztatta a tüntetőket, hogy legyenek ott pénteken is, a Hősök terén. Azt is mondta, a lemondás nem elég, illetve, hogy számos javaslatot fog benyújtani a következő hetekben a Momentum, hogy nyomást helyezzenek a kormányra.

Szajki Bálint / 24.hu

Juhász Péter lépett Fekete-Győr András után színpadra. Az V. kerület polgármester-jelöltje Rogán Antalnak üzent: „ember vagy és családapa, elsődlegesen ez a szereped, és csak másodsorban vagy politikai bűnöző, aki pedofilokat is menteget a hatalmából fakadóan.”

Nagyon sokan belebuktak politikai értelemben ebbe az ügybe, Juhász Péter szerint köztük van Rogán Antal és Orbán Viktor is. Meggyőződése, hogy Balog Zoltán is le fog mondani.

Húzz el a közéletből!

– ezt kéri Rogántól.

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagy tapsot kap a következő fellépő, Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő a rendszeren belülieknek üzent, azoknak, akiket rágja a lelkiismeretük: „remek idő jött el a kiugrása” számukra.

Minden rendszerre, még a Fidesz-rezsimre is lehet nyomást gyakorolni – mondja. Szerinte a maradék független sajtónak köszönhető, hogy eljutott a kegyelmi ügy a nyilvánosságig. Muszáj belátnia az ellenzéki politikusoknak a mulasztásukat. A rendszer még nem roggyant meg, Novák Katalin lemondása sem rengette meg a rendszert, sőt készülni kell a durva ellentámadásokra. Akkor lesz vége a rendszernek, ha belátjuk, százezreket már nem lehet eltiporni. Az egész rendszert kell támadni Hadházy szerint nem csak egy-egy szereplőit.

A Fidesz rendszere nem sérthetetlen, de először le kell bontani a rendszert, hogy megdöntsük. A független sajtóra pedig vigyázni kell – zárta beszédét.

Szajki Bálint / 24.hu

Donáth Anna utolsó felszólalóként lépett színpadra. A rendszer morálisan megbukott és hazudik minden pillanatban, de a gyermekek védelmével nem törődik – mondta a Momentum elnöke, aki szerint amit a kormány tett, az bűn.

Azon református lelkészek iránt hálát érez, akik nem hagyják, hogy bélyeget nyomjon rájuk Balog Zoltán.

Reped a rendszer, most nem szabad abbahagyni – mondja Donáth, és zúg is az „Orbán takarodj”.

Donáth is arra buzdítja a tüntetőket, hogy menjenek a Hősök terére tüntetni pénteken. Maradjunk együtt – zárta beszédét a Momentum elnöke.

Szajki Bálint / 24.hu

A kegyelmi ügy

  • Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, nyolc nappal az után, hogy a 444 megírta, tavaly áprilisban elnöki kegyelmet kapott a pedofíliával elítélt bicskei gyermekotthon igazgatójának helyettese.
  • K. Endrének nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele. A korábbi igazgatóhelyettest végül első és másodfokon 3 év 4 hónap börtönre ítélték.
  • A kegyelmi döntés napvilágra kerülése óriási felháborodást váltott ki, civilek és ellenzéki pártok Novák lemondását és a kegyelmi döntést igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit számonkérését követelték. A felháborodást érzékelve Orbán Viktor február 8-án egy Facebook videóban bejelentette, alkotmánymódosítást nyújtott be a parlamentnek, mely ellehetetlenítené, hogy a jövőben kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető elnöki kegyelmet kaphasson. Orbán bejelentése után két nappal – megszakítva dohai útját – mondott le Novák Katalin, illetve bejelentette távozást Varga Judit is.
  • A kegyelmi ügy azonban itt nem ért véget. A botrány kapcsán váratlanul megszólalt Magyar Péter, Varga Judit korábbi férje, aki először a Facebookon jelentette be, hogy lemond állami cégekben betöltött pozícióiról, majd Novák Katalin lemondása utáni napon közel kétórás interjút adott a Partizánnak, amiben a kormány működésének több problémakörére is rámutatott, és elsősorban Rogán Antallal szemben kemény kritikákat fogalmazott meg. A NER működésének hátterébe bepillantást nyújtó Magyar azóta több Facebook posztban és kommentben is támadta a kormányt, és azt ígéri, a miniszterelnök szombati évértékelőjéig a maga módján szolgáltat majd témát.
  • A kegyelmi botránynak van még egy reflektorfénybe került szereplője: Balog Zoltán, egykori emberierőforrások-miniszter, jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület megválasztott püspöke, Novák Katalin tanácsadó testületének tagja. Sajtóértesülések szerint Balog fontos szerepet játszhatott a köztársasági elnök lemondásához vezető ügyben: a Direkt36 és a Telex több, egybehangzó kormányzati és a köztársasági elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva írt erről. A püspök kedden videónyilatkozatában elismerte, támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, de tagadta, hogy ő nyújtotta be az igazgatóhelyettes kegyelmi kérvényét. Azt is mondta továbbá, hogy nem mond le.
  • Novák Katalin, és rajta kívül egyelőre senki más sem indokolta meg eddig, pontosan miért kapott kegyelmet K. Endre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik