Belföld

Karácsony: Becsülöm Magyar Péter bátorságát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A NER köztársasági elnökeinek kétharmada távozott idő előtt. Ez a rendszer jól láthatóan képtelen kitermelni magából egy olyan államfőt, amely akárcsak a legalapvetőbb erkölcsi normáknak meg tud felelni” – nyilatkozta a Népszavának Karácsony Gergely Novák Katalin lemondásával kapcsolatban. A főpolgármester szerint ez a kegyelmi ügy nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer.

Karácsony Varga Judit volt férjéről, Magyar Péterről is beszélt az interjúban:

Én becsülöm azokat az embereket, akik saját politikai családjuk ellen kritikát tudnak megfogalmazni, ehhez a Fideszen belül különös bátorság kell.

Miután Bayer Zsolt március 15-re erődemonstrációt hirdetett Budapestre, így a Népszava megkérdezte Karácsonyt, neki milyen tervei vannak a nemzeti ünnepre.

A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, akiknek fontos a köztársaság ügye. Ez egyúttal a köztársasági koalíció rendezvénye is. Biztos vagyok benne, hogy politikusként sem egyedül állok majd a színpadon

– válaszolta Karácsony. A Budapest köztársaság programnak elmondása szerint az a célja, hogy „ne ennek a feslett rendszernek a politikájáról szóljon az életünk, hanem a politika szóljon végre az életünkről”. A főpolgármester a Népszavának adott interjújában azt állította, hogy „a kerületi polgármester-jelöltek kiválasztása az utolsó körös egyeztetéseknél tart, mindenütt lesz közös jelölt. Igaz, ehhez néhány helyen előválasztásra lesz szükség”.

Karácsony Vitézy Dáviddal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy számára egyértelmű: „aki egész idáig a Fideszt szolgálta, az a Fidesz jelöltje akkor is, ha hivatalosan nem ők indítják. De ez Rogán Antal problémája, nem az enyém.”

Azt interjúban Karácsony még beszélt arról, hogy:

  • elfogadták a Momentum jelenlegi döntését, hogy ezen a választáson meg akarják mutatni a saját arcukat.
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi politikában való megjelenése jót tesz a budapesti politikai versenynek.
  • büszke az eredményeikre, „de ki kell mondani, hogy nagyrészt olyan célt sikerült elérnünk, amelyeket már az elődeimnek el kellett volna érniük. Most vagyunk a 0 kilométer kőnél.”
  • A közösségi közlekedés fejlesztésére a legbüszkébb, komoly hiányérzete van viszont a lakhatási válság kezelésében.

Karácsony az interjú végén arról beszélt, hogy

tudom, hogy régóta készülnek ellenünk a Rogán művekben, ahol a propagandát összekapcsolják a titkosszolgálatokkal, mint a Városháza-ügyben. Valódi vádakkal nem tudnak előállni, de hazudni bármit lehet, abban nagyon kreatívak. Mocskos kampány lesz ez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik