Belföld

Novák Katalin lemondta minden hivatalos programját

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Novák Katalin hétfőn hivatalosan is lemondott államfői posztjáról, de még két hétig köztársasági elnök marad. Megbízatása akkor szűnik meg, ha a parlament elfogadja a lemondását. A Sándor-palota a Telex megkeresésére azt közölte, Novák nem tervez további hivatalos programot.

A következő két hétben Novák Katalin Montenegróba utazott volna hivatalos látogatásra, valamint az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Kárpátaljára látogatott volna, hogy a magyar közösséget biztosítsa az anyaország támogatásáról. A köztársasági elnök mindkét programot lemondta

– írták.

Novák köztársasági elnöki megbízatásából hátralévő, várhatóan közel két hétben „azon dolgozik, hogy a Sándor-palotát úgy adhassa át az őt követő államfőnek, hogy megválasztását követően mielőbb megkezdhesse az érdemi munkát a nemzet szolgálatára”. Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki, és az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba.

Novák Katalin szombaton mondott le elnöki posztjáról, mert kiderült: kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédjének 2023 áprilisában. Vele együtt távozott a kegyelmet annak idején még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit országgyűlési képviselő is, aki vissza is vonult a közélettől.

Kapcsolódó
Súlyos áldozatokra kényszerült a Fidesz – biztonsági játékos lehet Novák Katalin utódja
Idősebb, tiszteletre méltó szakmai életúttal rendelkező államfőt, egy biztonsági játékost jelölhet kormányzati forrásaink szerint Orbán Viktor. Trócsányi Lászlót az esélyesek között emlegetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik