Belföld

Balog Zoltán kedden tisztázza, milyen szerepe volt a kegyelmi ügyben, amibe belebukott az államfő

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Balog Zoltán református püspök négy napja azt jelezte, visszavonul néhány hétre imádkozni, gondolkozni. Az egykori fideszes minisztert a 444.hu személyesen érte utol Ausztriában, ahol kiderült, a volt politikus megszakítja az elvonulását, és kedden nyilatkozatot tesz arról, hogy milyen szerepe volt a kegyelmi ügyben, amibe Novák Katalin köztársasági elnök belebukott.

A portálnak nem akart nyilatkozni az éppen az autójába bepakoló Balog. Mint mondta, komoly dologról van szó, amire fel akar készülni, és egyeztetni akar róla a püspöktársaival. A 444.hu újságírójának kérdésére a püspök megerősítette, hogy a kegyelmi ügyben fog megszólalni kedden.

Közben a Telex azt írja, hogy a Magyarországi Református egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

Arról a 444 írt korábban, hogy egyre nagyobb bajban van Balog a kegyelmi botrány miatt. Állítólag kulcsszerepe volt abban, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, miután az pedofil bűncselekmény eltusolásában segédkezett. A Telex és a Direkt36 cikke külön megemlítette, hogy botrány kirobbanása után Novák stábja azzal próbálta menteni a döntést a miniszterelnöknél, hogy az Balog nyomására született.

A lap tudja, hogy a kegyelmi döntés előtt, azaz 2023. április 23-át megelőzően Balog Zoltán találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között. A portál kormányzati forrásból is úgy értesült, Balognak vállalnia kell a felelősséget az ügyben, ezt várja tőle Orbán Viktor, akinek egykori emberierőforrás-minisztere nemcsak bizalmasa, hanem egy ideig lelkésze is volt.

Igaz, Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke azt írta a 444.hu cikkére reagálva: “A baloldali sajtóban megjelent híresztelés Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban ostobaság, hírlapi kacsa. A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat.”

Kapcsolódó
Orbán miért lökte busz alá Novák Katalint? S vajon mit akar Magyar Péter?
Rendkívülit háromharmadolt Bita Dániel, Pető Péter és Nagy József az államfő lemondása és Varga Judit exférjének rogánozása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik