Belföld

Az LMP támogatja Orbán alkotmánymódosítását

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Miniszterelnök által bejelentett alaptörvénymódosítást fogadja el az Országgyűlés, mi meg fogjuk szavazni

írta Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP társelnöke. Hozzátette, hogy szerinte ez nem elegendő: úgy látja, hogy a kegyelmi ügyek indoklásának nyilvánosságáról szóló javaslatot is el kéne fogadnia a parlamenti többségnek.

Orbán Viktor csütörtökön jelentette be, hogy alkotmánymódosítót nyújt be a parlament elé a kormány nevében, ami lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekeke sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Mindez Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi döntése miatt vált aktuálissá, ugyanis a köztársasági elnök a pápalátogatáskor kegyelmet adott a bicskei a gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló K. Endrének. Az ügybe Novák és a kegyelmi döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző, majd véglegesítő Varga Judit is belebukott.

Ungár szerint mindketten helyesen döntöttek akkor, amikor lemondtak, de még mindig magyarázattal tartoznak az embereknek.

Nem hiszi el senki, hogy Novák Katalin maga akarta ezt a kegyelmet megadni egy ilyen bűnesetben. Hozzák nyilvánosságra, hogy ki lobbizott a köztársasági elnöknél a kegyelem megadásáért és milyen indokkal tette ezt. Amíg a miértekre nincs válasz, nem tudunk továbblépni, pedig ideje lenne

– írta Ungár.

Az ellenzéki pártvezető azt is kifejtette, hogy olyan új köztársasági elnök kell, aki valóban a nemzet egészét kívánja megtestesíteni. Az LMP támogatja ugyan a közvetlen elnökválasztás intézményét, de Ungár szerint „ennek most nincs realitása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik