Belföld

Benyújtotta az alkotmánymódosítást Orbán, ezzel a mondattal egészülhet ki az Alaptörvény

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Csütörtök délután Orbán Viktor bejelentette, hogy alkotmánymódosítót nyújt be a parlament elé a kormány nevében, ami lehetetlenné tenné, hogy kiskorú gyermekeke sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Mindez Novák Katalin kegyelmi döntése miatt vált aktuálissá, ugyanis a köztársasági elnök a pápalátogatáskor kegyelmet adott a bicskei a gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményt eltussolni próbáló K. Endrének.

Csütörtök estére megjelent a parlament honlapján Orbán alkotmánymódosítása, amely az alábbi mondattal egészítené ki az Alaptörvényt:

A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.

Vagyis: aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól, beleértve a vissza nem vonható elnöki kegyelmet.

Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak

– olvasható az indoklásban.

Amennyiben a kormány nevében benyújtott javaslatot a képviselők kétharmada megszavazza (erre azért jó esély mutatkozik), ez lesz az ország Alaptörvényének tizenharmadik módosítása.

Orbán egy szűkszavú indokolást csatolt a módosítójához, melyben az áll:

A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni.

A köztársasági elnök hivatali a sajtó megkeresésére közölte, hogy Novák Katalin jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabály. Közben a Fideszhez közeli kutatóintézet épp azt méri, felelősnek tartják-e a pedofil bűnsegéd felmentéséért a köztársasági elnököt és Varga Judit volt igazságügyi minisztert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik