Belföld

Tüntettek és ünnepeltek a Sándor-palota előtt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Több száz fős tömeg gyűlt össze a Sándor-palota előtt a Momentum tüntetésén szombat este hat órára. A párt előző nap ugyanott tartott tüntetésen jelentette be, hogy minden nap ott lesznek, amíg Novák Katalin le nem mond, amit már szombaton megtett az államfő.

Bedő Dávid képviselő nyitotta meg a tüntetést:

– Azt hiszem, egészen különleges este van ma. Ma este lemondott a köztársasági elnök – a tömeg vastapssal fogadta. Ha ez nem lenne elég, Varga Judit is lemondott a mai nap – a tömeg ujjongással és vastapssal reagált.

– Félreértés ne essék, nem azért mondtak le, mert megbánták. Azért mondtak le, mert kiderült. Egy éven keresztül titkolták, hogy kegyelmet adtak egy pedofil bűnsegédjének. És egy év után, amikor kiderült ez az undormány, vártak meg egy hetet, méricskélték a közvéleményt, és kiderült, hogy a társadalom többsége azt akarja, hogy mondjon le. Pontosan tudták, hogy ha nem mondanak le, akkor ez tovább fog eszkalálódni. Mi a garanciája annak, hogy ne történjen ilyen többször? Akkor lehetne biztosítani, hogy ne Orbán bábja üljön ebben az épületben, ha közvetlenül választjuk a köztársasági elnököt. A következő napokban ezért kell küzdenünk, mert megmutattuk, hogy ha ez a társadalom összeáll, akkor el lehet érni dolgokat – mondta Bedő.

Hodász András volt pap, egykori áldozatként (kamaszkorában molesztálta egy pap) elsőként megköszönte a tömegnek, hogy kiálltak értük.

A lemondás igazából meg nem old meg semmit

– fogalmazott.

Varga Jennifer / 24.hu

Ezután arról beszélt, hogy miután előjött a történetével, hitetlenkedés fogadta, és azzal vádolták, hogy a hírnévért csinálja. – A magyar társadalomban nagyon mélyen gyökerezik, hogy nem tudunk mit kezdeni ezzel az üggyel. Nagyon nehéz előállni egy bántalmazott embernek, mert mélyen szégyelled magad – jelentette ki.

– Ennek az ügynek most következménye volt, de hány van, aminek nincs következménye. Arra kérlek ne álljunk meg itt, hanem tegyünk azért, hogy ez a magyar társadalom legyen egy elfogadó, segítő társadalom minden gyermek számára. Hozzád szeretnék szólni, te aki rejtőzködsz. Nem vagy egyedül, és szeretünk téged – üzente az áldozatoknak, megemlítve, hogy tíz erőszak-ügyből csak egy derül ki.

Donáth Anna, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy nem csak a bicskei gyerekek ügyéről van szó, hanem abuzált gyerekek millióiról. – A mai nap folyamán az történt, hogy a hatalom meglátta őket – fogalmazott.

– Novák nem azért mondott le, mert felébredt a lelkiismerete. Akárki, aki feltételes módban kér bocsánatot, az nem őszinte. Novák Katalin még mindig nem érti, hogy mi a felelőssége. Novák elsősorban a bicskei áldozatoknak tartozik bocsánattal, utána pedig a több millió gyereknek, akiket abuzáltak. Az elmúlt heten kiderült, hogy a nemzet, haza család csak üres frázisok nekik. Azoknak jelent valamit, akik kiálltak ezen a héten. Nem amiatt nehéz nőként politikusnak lenni, amire folyton ő hivatkozik. Ő emberként bukott el Vargával egyetemben abban, hogy nem őrizték meg az emberi integritásukat. Igenis női vezetőkre van szüksége az országnak, de rájuk nem fog senki felnézni a jövőben. Tenni kell róla, hogy amikor a kislányok felnéznek a női politikusokra, akkor ne őket lássák – mondta a politikus.

Úgy látszik, Orbán Viktor nem szégyell nők szoknyája mögé bújni

– fogalmazott Donáth, aki figyelmeztetett arra, hogy nem szabad elfelejteni, hogy Orbán Viktor is tettestárs ebben a botrányban.

Miután a politikusok bejelentették, hogy vége a tüntetésnek, a közönségből többen pezsgősüvegeket bontottak a köztársasági elnök hivatala előtt.

Donáth: Nem lehet itt abba hagyni

A tüntetés után beszéltünk külön a Momentum elnökével.

– Nem lehet itt abba hagyni, ugyanis az a rendszer célja, hogy ezzel a nagyon erős, nagyon gyors lépéssel úgy tegyen, mintha megoldotta volna a problémát — válaszolta Donáth a 24.hu arra vonatkozó kérdésére, hogy mi a következő lépés az ellenzék számára. A Momentum elnöke azzal folytatta, hogy a gyermekvédelmi rendszer ugyanúgy romokban van, Novák és Varga pedig továbbra sem mutatott megbánást az áldozatok felé.

– Ez az egész nem arról szól, hogy leváltanak két politikust. Ha ezt nem értik meg, a mi feladatunk, hogy felerősítsük azoknak az embereknek a hangját, akiknek felelősséggel tartoznak. Ezért választottak meg minket, mint képviselőket. Ez a legnagyobb hiba volt, amit eddig elkövettek, és megmutatja, hogy se nem tökéletes, és nem is leválthatatlan ez a rendszer – mondta Donáth Annak, aki szerint az utóbbi egy hét tanúsága, hogy ha az emberek bíznak abban, hogy erősebbek, “mint amennyire a hatalom el akarja hitetni velük”, akkor képesek a változások elérésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik