Belföld

Pártreakciók: Orbán második köztársasági elnöke bukott meg

Adrián Zoltán / 24.hu
Novák Katalin köztársasági elnökkel készült interjú 2023. május 31-én a Sándor-palotában.
Adrián Zoltán / 24.hu
Novák Katalin köztársasági elnökkel készült interjú 2023. május 31-én a Sándor-palotában.

Gyorsan reagáltak az ellenzéki pártok Novák Katalin lemondására és Varga Judit távozására.

„Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét. Azért, hogy ez ne történhessen meg újra, az Árnyékkormány programjával összhangban azt kezdeményezzük, hogy ne Orbán Viktor és az Országgyűlés, hanem az emberek döntsenek az új köztársasági elnök személyéről, ahogy ez Európa legtöbb országában is kitűnően működik. Az ehhez szükséges javaslatot benyújtjuk a parlamenthez, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasoljuk, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen” – írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, aki azt is bejelentette, hogy ezzel párhuzamosan aláírásgyűjtést is indítanak a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett.

Ungár Péter LMP-s társelnök is azt hozta fel, hogy a Fidesz második államfője bukott el.

„Novák Katalin helyes döntést hozott, ugyanakkor döntésével nem tudja helyrehozni azt a kárt, amit mi, magyarok, mi mindannyian elszenvedtünk. Hatalmas sebeket kapott a közbizalom és az emberek joggal vonhatják kérdőre a választott politikusaikat: hogy történhetett ez meg? Miért, és milyen indokok alapján? Jogunk van tudni, az emberek magyarázatot várnak. A magyar polgárok megérdemlik, hogy a választott vezetőik, akiket ők közvetlenül vagy közvetve közjogi méltósággá választottak, magyarázatot adjanak nekik. Ha úgy döntött Novák Katalin, hogy távozásával sem adja meg nekik ezt a magyarázatot, akkor azt Orbán Viktornak kell megtennie” – írta Ungár Péter, aki így folytatta:

A Fidesz második köztársasági elnöke bukik meg. Ez nem véletlen. Nem tévedés. Nem mulasztás. Nem hiba. Arra kell gyanakodnunk, hogy ez azért történik meg, mert képtelenek a konszenzusra, a kompromisszumra. Amikor fel kellene mutatni a nemzet egységét, amikor ki kell állni a próbát, akkor elbuknak. Nem mindannyiunkat képviselik, és részérdekektől hajtva döntenek.

– írta Ungár Péter.

A Momentum Orbán felelősségét firtatja.

„A pedofil-ügy 3 felelőse közül az egyik épp most mondott le. Novák Katalin után az a minimum, hogy Varga Juditból nem lesz EP-képviselőjelölt, és lemond országgyűlési mandátumáról (Varga is lemondott azóta – a szerk.) Orbán Viktornak pedig ki kell állnia, és magyarázatot kell adnia a történtekre. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem tudott az ügyről. Ő a miniszterelnök, az ő kormánya nevében írta alá Varga Judit a kegyelmet. Ez Orbán rendszere, így eltagadhatatlan a felelőssége” – írta Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Márki-Zay Péter is közvetlen államfőválasztást szeretne a továbbiakban.

A Mindenki Magyarországa Néppárt és a magyar emberek nevében követeljük, hogy Novák Katalin köztársasági elnök utódját ne a Fidesz, hanem a nép válassza meg. Azt is követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra az összes Fidesz-kegyelemben részesített bűnöző nevét és a kormány fordítson az eddigieknél nagyobb figyelmet a szociális és gyermekvédelmi területre. Üdvözöljük Novák Katalin döntését, amely helyes lépés, de nem elegendő – olvasható a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményében.

„Novák Katalin nem egy véletlen hiba miatt mondott le, hiszen pontosan tudta, mit csinál. Varga Judit lemondása elkésett volt – neki a Schadl-Völner ügyben a vádlottak padján a helye. A valódi felelős mindkettőjük főnöke Orbán Viktor, akinek az utasításait követik betűről betűre” – tette hozzá.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azt írta: „Novák Katalin az egyetlen elfogadható döntést hozta azzal, hogy lemondott. Varga Judit is, bár neki már a végrehajtómaffia-ügy kirobbanásakor kellett volna távoznia. Szégyen ez az ügy azokra nézve is, akik a nemzeti oldalon napok óta hallgatnak. Nem egyszeri esetről volt szó, a bicskei gyermekotthonban 10–15 éven át folyamatosan zajlott az igazgató, V. János mocskos pedofil terrorja, és legkevesebb 10 fiúgyermek életét tette tönkre ez az undorító szörnyeteg. (…) Képtelenség, hogy ebből az igazgatóhelyettes semmit nem vett észre, még akkor sem, amikor vallomást hamisított.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik