Belföld

Karácsony Gergely Novák ügyéről: Lemondott már?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Karácsony Gergely szerint nem hiba történt az egyre nagyobb vihart kavaró kegyelmi ügyben, hanem ez a rendszer – derült ki a főpolgármester szombati kampánynyitó rendezvényén, Budapesten. Értékelése szerint „meg akarják mondani mindenkinek, hogy ki a nemzeti oldal, ki a nemzetietlen, ki áll a jó oldalon, ki áll a rossz oldalon. Előbb-utóbb minden relatívvá válik, mert nincs erkölcsi alapja a politikájuknak. Ha a politika elveszíti erkölcsi gyökereit, akkor nincs mihez viszonyulni” – idézte az Index a főpolgármester szavait, aki szerint mindez leleplezi a rendszer „erkölcsi züllöttségét”.

A főpolgármestert Barabás Richárd újbudai alpolgármester kérdezte a rendezvényen.

Karácsony szerint nehéz, de eredményes évek vannak mögöttük, és büszke a „köztársaságpárti szövetségre”. Hogy ez a köztársaság mit jelent, arról azt mondta: nem egyszerűen államforma, „a köztársaság azt jelenti, hogy jól bánunk egymással, politikai közösséget alkotunk, hogy úgy bánunk egymással, ahogy a saját családtagjainkkal szeretnénk bánni. Látva azt a vergődést, amit a magyar politika csinál, kiradírozták az alkotmányból a köztársaság szót, száműzték a köztársaság gondolatát, ezért fontos, hogy Budapest köztársaság maradjon. Ez a gondolat az, amiért érdemes nap mint nap küzdeni”.

A főpolgármester hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy Budapestnek ki kellene válnia az országból. Budapest azért köztársaság, hogy „előbb-utóbb egész Magyarország az legyen, hogy a köztársaságnak legyen egy óvóhelye. Budapest nem az országból akar kiválni, hanem abból a rendszerből, aminek az elnöke kegyelmet ad egy pedofil bűnözőnek”. Karácsony Gergely a lehetséges kormánypárti kihívójának esélyeiről azt mondta:

a Fidesznek nem csak jelöltje nincs, hanem ajánlata sincs Budapestnek, sőt, hadüzenete van.

Szerinte az, hogy a volt közlekedési államtitkár, a kormányszóvivő, egy volt sportoló, vagy az űrkutató lesz a jelölt, „mindegy, mert Budapesten az a politika, amit ők képviselnek, megbukott”.

A főpolgármester a kampánynyitón további öt év bizalmat kért a választóitól, és azt vállalta, ha tovább tudják csinálni, a budapestiek várható élettartama belátható időn belül öt évvel hosszabb lesz.

Úgy látta, várost vezetni elsősorban azt jelenti, hogy közösséget kell építeni, majd hangsúlyozta: nem a gyűlölet tartja össze őket, hanem egymás elfogadása egy közös hazában.

Karácsony Gergely kitért arra is, hamis látszatot kelt a kormány azzal, hogy „van magyar érdek, és van európai érdek, ennek a kettőnek pedig nincs köze egymáshoz. Az erős Európa a felzárkózási esélyünk, arról kellene beszélni, hogy legyen erősebb a szociális pillér, a magyarok ezzel járnak jól”. A főpolgármester felszólított: „A kormány ne veszélyeztesse a budapestiek pénzét azzal, hogy marhaságokkal traktálja az európai döntéshozókat”.

Lemondott már?

– kérdezte a beszélgetés végén Barabás Richárdtól a Novák Katalin személye körül dagadó botrányra utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik