Belföld

Bayer Zsolt: Novák Katalinnak indokolnia kell a kegyelmi döntését

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy

írta Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben szombaton megjelent publicisztikai írásában. Szerinte az indoklás nem úszható meg, nem spórolható meg.

„Ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk” – tette hozzá.

Bayer az írásában előrebocsátotta, hogy a kegyelmi botrány ügyében „jogi szempontból nincs miről beszélni, ugyanis minden a lehető legjogszerűbben történt.” A fideszes publicista ezután hosszan sorolta: miért nincs szerinte morális alapja „a hazai (és globális!) baloldalnak és liberálisoknak” bármit is követelnie Novák Katalinnal kapcsolatban. Ennek alátámasztása érdekében hosszan idézte a Fideszen kívüli világ számos szereplőjének korábbi vitatható kijelentéseit a pedofília megítélésével kapcsolatban – a publicista az esszemefuttatásban Kőszeg Ferenc partizános életútinterjújától egészen a román-francia filozófus, Emil Cioran idézéséig jut.  A végén aztán megismétli: a kényszerítés miatt elítélt K. Endrének nyújtott végrehajtási és mentesítési kegyelem „jogilag rendben van”, és ezt szerinte a kormányzat is helyesen kezeli, amikor benyújtja az alkotmánymódosítást.

Bayer szerint ugyanakkor „egyre érdekesebb viták” bontakoznak ki az ügyben, a „semmilyen morális alappal nem rendelkező felháborodók” pedig már a kormány és a miniszterelnök felelősségét vetik fel.

Ám mindez nem menti fel Novák Katalint a válaszadás morális kötelezettsége alól. Ugyanis ebben az ügyben is mi állunk a jó oldalon, és nekünk van morális alapunk bármire

– írta Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben.

Alig több, mint egy hete derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják a vádjaikat.

Novák eddig nem sokat reagált az ügyre, pénteken Dohában tűnt fel, ahol megnézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét. Orbán Viktor reakciója látványosabb volt. A miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményeznek, amellyel kizárják a lehetőségét, hogy kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekményekben bárki elnöki kegyelmet kapjon.

Az ügyben Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is érintett, mert a kegyelmi döntést neki kellett ellenjegyeznie. Varga szintén nem reagált nyilvánosan az ügyre. Novák több tanácsadója viszont távozott a posztjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik