Belföld

Tiborcz sikere az ország sikere: ezért nem titkolják Orbán vejének újabb ingatlanjait

MTI
MTI

Orbán Viktor 2010-es kormányváltáskor erősen fogadkozott, hogy minden magánérdeket kisöpör az állam működéséből, a magán- és közérdek nem fonódhat össze, most viszont úgy véli: „közhaszon csak magánhasznon keresztül, közérdek csak magánérdeken keresztül jöhet létre”, a Fidesz híveinek tehát azt kellene megérteniük és hirdetniük, hogy a miniszterelnök családjának sikere valójában az ország sikere – írja a VálaszOnline.

A lap szerint újabban Tiborcz István már akkor sem próbálja elrejteni tulajdonosi szerepét, ha állami segédlettel vásárol fel újabb nagy értékű ingatlanokat, pedig Orbán veje korábban kétszer is bejelentette, hogy kivonul azokból a cégekből, amelyek közpénzeket szívhatnak fel. Most már a látszatra sem adnak – írja a lap.

Ebben a szellemben vezényelték le a hetekben azt a „délkelet-európai méretekben is egyedülálló” adásvételt, melynek során a Tiborcz-tulajdonú Gránit Alapkezelőhöz – korábban Diófához – került az Indotek Group belgrádi irodaház-együttese, összesen 11 épület, ami a szerb főváros irodakapacitásának majdnem tíz százalékát teszi ki. Amit biztosan tudunk, hogy a már a NER-idők előtt topmilliárdos Jellinek Dániel Indotek-csoportja a – lengyel központú, de a Magyar Nemzeti Bank irányítása és többségi befolyása alatt álló – GTC-től szerezte a portékát 2021-ben. A házak akkori értéke 267,6 millió euró, azaz bő 100 milliárd forint volt, most pedig már ennél is jóval több lehet, hiszen jelentősen nőtt az irodaterek kihasználtsága, az ingatlanokat pedig az Indotek rendbe tette.

Ám ebből nem következik, hogy Tiborcz Istvánnak 100-120 milliárd forintnyi pénzt kellett hirtelen elővarázsolnia. A 11 épületet birtokló Office Planet Kft. mögött egyfelől ott egy 180 millió eurós OTP-kölcsön, másrészt a cég végső tulajdonosaként jegyzett Gordiusz Magántőkealapba annak idején 50 milliárd forintos tőkét tett a magyar kormányzat Jellinek 21,4 milliárdnyi saját forrása mellé (az MFB egyik programjának örve alatt).

A lap szerint Tiborczot senki nem kényszerítette, hogy ennyire láthatóvá tegye magát az állam által kitömött Gordiusz mögött, de most már a sikere az ország sikere is, amit mindenkinek látna kell.

Az Indotek-főnöktől egyébként nem csak a 11 belgrádi irodaházat vette meg a közelmúltban az ország leggyorsabban gazdagodó pénzembere, hanem többek között a budai Hotel Gellért épületét, a Sofitel szállót és a vele összeépült Malév-székházat a Lánchídnál és az egykori Magyar Királyi Államvasutak igazgatóságának épületegyüttesét az Andrássy út 73-75. alatt.

A hivatalos bejelentésből értesülhetett a közvélemény a napokban a Tiborcz-féle Gránit Alapkezelő másik ügyletéről. Itt nem a Szerbiában befektető Gordiusz Magántőkealap a kulcsszereplő, hanem a szintén Gránit-irányítású Főnix, amely 5200 hektárnyi területet – köztük erdőket, földeket –, valamint egy faipari üzemet és egy vadászlakot vásárolt Somogyban. A közlemény arra is kitér, hogy a Főnix projektcége (az Agrár Invest Alpha Kft.) a BDPST Agráripari Holding Zrt.-vel közösen lép be a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területére. Tehát Tiborcz István nem akárkivel szövetkezett – hanem önmagával. Még pontosabban: az állammal, hiszen a Főnix Magántőkealap szintén arról híres, hogy a kormányzat 50 milliárdnyi közpénzt fektetett bele.

Nagyatád-Görgeteg térsége a Széchenyi-vadászkastéllyal a rendszerváltás után német és osztrák fennhatóság alá került, később pedig Carlo Benetton, az olasz világmárka egyik tulajdonosa rendezkedett be a birtokon, illetve műveltette az erdőt a Drawa Kft. égisze alatt. Carlo Benetton 2018-as halála után az örökösök túl akartak adni a nagyatád-görgetegi agrárvállalkozáson. A helyiek máris tudni vélik, hogy végül nemcsak itt, hanem egész Dél-Somogyban a miniszterelnöki família fog vadászni.

A MÁV-csoport, a számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tölti meg nagy részt bérlőkkel a Kopaszi Gát Zrt. fejlesztési zónáját; e cég legnagyobb, 41,75 százalékot birtokló részvényese a somogyi vadászbirtokszerzésben is aktív Főnix Magántőkealap (de Hernádi Zsolt Mol-vezér és Garancsi István is érdekelt a bizniszben).

További részleteket a Válasz cikkében olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik