Belföld

Pálinkás József: Orbán Viktor bejelentése rémületes

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az akadémikus szerint az erkölcs és a kultúra hiányát a jog nem tudja pótolni.

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szerint Novák Katalin köztársasági elnöknek és Varga Judit volt igazságügyi miniszternek — és apparátusaiknak — sem volt elég morális és kulturális tartása, képzettsége, helyzetmegítélése ahhoz, hogy egy szörnyű pedofil bűncselekmény bűnsegédjének ne adjanak kegyelmet.

Pálinkás József közösségi oldalán azt írta, még súlyosabb a politikai, morális és kulturális felelősségük, ha külső nyomásra cselekedtek, ami teljesen nem zárható ki, különösen a legújabb fejlemények tükrében.

Azt is látni kell, hogy nem a pedofil bűnöző, hanem a — nem kevésbé aljas és veszedelmes — bűnsegéde kapott kegyelmet.

Pálinkás ezek fényében rémületesnek tartja Orbán Viktor miniszterelnök „most nem jogászkodni kell” és „a pedofiloknak nincs kegyelem” felütésű bejelentését. Az akadémikus úgy véli, komoly kognitív disszonanciára (intellektuális zavarodottságra) utal, hogy az alkotmánymódosítás a kormányfő szerint nem jogi aktus.

Akkor mi? Kérdezhetnénk. Másrészt a pedofilok bűnsegédeinek van kegyelem? Eddig volt kegyelem? Ha súlyos morális és kulturális hiba történt azt talán nem jogszabály módosítással kellene kezelni. A köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter morális és kulturális hiányosságai azzal nem orvosolhatók, ha az alkotmányban — ráadásul a normativitás követelményeinek nem megfelelő módon — megneveznek egy vagy néhány bűncselekményt, amelyek elkövetői nem részesülhetnek kegyelemben.

Az MTA volt elnöke szerint elsősorban Orbán a felelős azért, hogy közállapotaink ide jutottak, de a mindenben szolgaian egyetértők se menthetők fel, ahogy az ellenzék nap mint nap megnyilvánuló erkölcsi, intellektuális és szakmai hiányosságait sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ebben a kaotikus morális, intellektuális és jogi rendszerben csak a polgárok egy kellően széles, szilárd erkölcsű, intellektuálisan szuverén, hiteles csoportja indíthatja el a változást

– tette hozzá a volt miniszter, aki egy előző bejegyzésében szánalmasnak nevezte, hogy az alkotmány ezentúl „kegyelmi segédkönyv” lesz a köztársasági elnöknek és az igazságügyi miniszternek.

Kapcsolódó
Bárándy Péter: Egyszerű kármentés Orbán Viktor populista válasza
A vitát kiváltó döntés problémáját az alkotmánymódosítás nem oldja meg

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik