Belföld

A szegedi egyetemisták törzshelyei

SZTE
SZTE
Számtalan szempontot kell mérlegelnie egy fiatalnak, amikor eldönti, hol is szeretne továbbtanulni, és az oktatás minősége mellett természetesen nem lehet megfeledkezni arról sem, milyen kikapcsolódási lehetőségek állnak rendelkezésre az adott városban. Cikkünkben körbejárjuk, Szeged mit tud nyújtani az itt tanuló diákoknak, és megmutatjuk, milyen nagyszerű helyek gondoskodnak arról, hogy a hallgatók egy pillanatig sem unatkozhassanak.

„Vannak fontos dolgok az életben, de Szegeden egyetemistának lenni az egyik legfontosabb” – mondta lapunknak Gabi, a Szegedi Tudományegyetem egyik nemrég végzett hallgatója, amikor arról kérdeztük, milyen emlékei vannak az egyetemi évekről, ha nem az előadások, zárhelyi dolgozatok vagy vizsgák vannak a kérdés fókuszában, hanem a kikapcsolódás.

A napfény városa – hivatkoznak gyakran Szegedre, hiszen Magyarország területét itt éri a legtöbb napsütés évente. Ám ha épp nem süt a nap, akkor is van, ami beragyogja a várost: ez pedig a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közössége. Az egyetemisták teszik élővé a helyet, és habár nem ez az egyetlen egyetemi város hazánkban, hiszen ott van még Debrecen, Miskolc vagy Pécs is, mégis rengeteg szempontból kiemelkedik társai közül, ahogy ezt egy tavalyi cikkünkben már részletesen bemutattuk.

De mik a szegedi egyetemisták kedvenc törzshelyei, melyek azok a kávézók, bárok, szórakozóhelyek, amelyeket legszívesebben látogatnak? Ezeket vesszük most sorra – természetesen a teljesség igénye nélkül.

A szegedi egyetemi szórakozás kapcsán fontos megemlíteni, hogy a helyek kellemes sétatávra találhatóak egymástól, „így sosem kell senkinek azt éreznie, hogy kimarad valamiből”, mondja Gabi, „itt bárhová mész egyetemistaként, biztosan egyből otthon érzed magad, minden nap kellemesen ismerős dolgokkal találkozol”.

Induljunk a klasszikusoktól. A JATE Klub nem tegnap kezdte a szegedi egyetemisták szórakoztatását, hiszen 1973 óta várja tárt karokkal a szórakozni vágyó diákokat. A SZTE Rektori Hivatal alagsorában található klub a szorgalmi időszakban a hét minden napján várja a hallgatókat a Dugonics téren, így nem meglepő, hogy mennyire az itt tanuló egyetemisták életének szerves részévé vált az évtizedek alatt.

SZTE A legendás JATE Klub

A JATE napközben kávézóként üzemel, este pedig a kari bulik, koncertek, táncházak, valamint különféle kulturális programok színterévé válik. „Ide mindenkinek el kell mennie” – mondja a helyről az egykori SZTE-s diák, akinek nem csak személyes emlékei miatt kedves ez a hely, hanem a család egyéb tagjai révén is.

Apukám itt randizott először az első feleségével, akivel félreértették a randi dátumát, és apukám 24 óra késéssel érkezett meg. De Mária még mindig ott volt. Akkor nem nagyon zárt be a klub, azt hiszem.”

Nem tűnik véletlennek ezek után, hogy a JATE egyik Google-értékelésének írója röviden-tömören csak így foglalja össze a hely esszenciáját, természetesen öt csillag kíséretében: „na igen”.

Menjünk tovább a többi lehetőségre, hiszen a JATE-n kívül még számos opció áll a diákok rendelkezésére. A Campus Beer and More, a Nyugi és a Pivo például szorosan egymás mellett találhatóak a bölcsészkar és a TIK (József Attila Tanulmányi és Információs Központ) mellett, amely a legnagyobb könyvtára és találkozópontja az egyetemnek. „Kicsit olyan ez a rész, mint egy bulinegyed”, mondja Gabi, aki megnyugtatásként közli, hogy az ital lehetőségeken túl mindegyik helyen lehet étkezni is, így minden egy helyen rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet.

A Nyugi kapcsán, mint megtudtuk, a legfontosabb tudnivaló a „Nyugi” névre hallgató, legendásan jó áron kapható sör, illetve a „Nyugi körnek” nevezett, egy tálcán hét röviditalt tartalmazó megoldás. A hely romkocsma hangulatát nehéz lenne elvitatni, mégis nagyon egyetemi a légkör, nem véletlen, hiszen a falfestések az egyetemi rajztanszék egykori diákjainak köszönhetőek.

SZTE Nyugi

Néhány további helyről kulcsszavakban: a Maláta végtelen hosszú kézműves sörlappal vár, a Bohém Tanya hamisíthatatlan egyetemi hangulattal.  A Retro, a Kedves Presszó és a Jazz Kocsma színes zenei palettát és állandó italakciókat kínál, a Millenniumi Kávéház, benne a Fonó Klub Szeged pedig nép- és világzenei koncerteket.

Ha már Szeged és szórakozás, nem lehet elmenni szó nélkül a Szegedi Ifjúsági Napok, azaz a SZIN mellett. „Érdemes egyetemistaként egy héttel hamarabb visszaérni a városba, hiszen minden évben erős a felhozatal, a helyszín pedig tökéletes, sőt, az árak sem szabadultak el annyira, mint máshol”, meséli a volt szegedi egyetemista.

A fesztiválok sora pedig nem ér véget a SZIN-nel, hiszen Szegeden Borfesztivál, Hídi vásár, Bor-tér, valamint Halléfőző fesztivál és Böllérfesztivál is várja azokat, akik nem csak a kikapcsolódás hétköznapi formáit keresik. Csak győzzön választani a tengernyi programpont közül az a szerencsés, aki Szegeden töltheti el egyetemi éveit.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Tudományegyetem támogatásával támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik