Belföld

Legalább egy dologban rekordot döntött a MÁV

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Rekordot döntött tavaly a MÁV-START, miután a belföldi járatain tavaly csaknem 178 millió, a nemzetközi vonatokon pedig közel 3,4 millió utazást mértek – áll az állami vasúttársaság csütörtöki közleményében.

Ebből az is kiderül, hogy a Volánbusz helyi és helyközi járatait tavaly 585 millió alkalommal választották az utasok, ez 65 millió utazással múlta felül a 2022-es adatokat. Tanítási napokon csaknem 5,5 ezer busz, 42,5 ezer helyközi és 12600 helyi járat szolgálja ki az utasokat. A minél korszerűbb és környezetbarát utazás biztosítása érdekében 2018. óta már 2500 új járművet állított forgalomba a Volánbusz.

A közlemény szerint a HÉV-ek utasforgalmában érezteti még leginkább a hatását az otthoni munkavégzés elterjedése, de 2022-höz képest tavaly így is 7 millióval több, csaknem 71 millió utazáshoz vették igénybe a zöldfestésű kötöttpályás járatokat.

Azt írták: A MÁV-VOLÁN-csoport járatain 2023-ban összességében 837 millió utazás történt. Ez 118 millióval több, mint 2022-ben, ami szerintük azt mutatja, hogy

a vasúti közlekedés népszerűsége – az infrastruktúra és a járműállomány kihívásai ellenére is – lendületesen növekszik Magyarországon.

A társaság szerint az utazások növekedését számos tényező alakította:

  • egyrészt a tapasztalatok alapján a helyközi közösségi közlekedésben az átlagos utazási távolságok növekedése figyelhető meg.
  • másrészt a 2023 májusában bevezetett kedvező árú vármegye- és országbérletek a növekvő üzemanyagárak együttes hatásával lendületet adtak a távolsági utazásoknak
  • és a többi szegmensben (elővárosi, feláras távolsági, regionális) is a járványhelyzet előtti szintre emelkedtek az utazások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik