Belföld

Bárándy Péter: Novák Katalinon múlik, megindokolja-e döntését

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Semmi sem tiltja a köztársasági elnöknek, hogy ezt nyilvánosan megtegye. Dúró Dóra kötelezővé is tenné a jövőben. Öt napon belül.

Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja kegyelmi döntését. A büntetőeljárásról szóló jogszabály az eljárási és a végrehajtási kegyelem esetén sem rendelkezik a köztársasági elnöki indoklás nyilvánosságra hozataláról – mondta a Népszavának Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. A Sándor-palota nem válaszolt arra a lapnak, hogy az államfő pontosan milyen rendelkezésre hivatkozott, amikor azt mondta, a kegyelmek indokolása nem nyilvános.

Bárándy Péter emlékeztetett rá, korábban is volt példa arra, hogy egy köztársasági elnök személyesen vagy stábján keresztül ismertette egy-egy kegyelmi döntés mögöttes indokait.

A köztársasági elnök diszkrecionális joga az ilyen döntés, így nem is kell azt megindokolnia. Ugyanakkor semmi sem tiltja meg, számára, hogy beszéljen a döntéséről, nincs olyan kötelezettsége, hogy hallgatnia kelljen róla

– tette hozzá.

Bárándy Péter szerint érdemes lenne az ilyen döntéseket nyilvánosságra hozni, meghatározva azon esetek, információk körét, amelyekre nem vonatkozhat a nyilvánosság. Ilyen lehet, ha államérdek fűződik egy amnesztiához vagy olyan tényezők, amelyeket emberiességi okokból nem lehet nyilvánosságra hozni, például ha a kegyelmet kapott súlyos, végstádiumos betegségben szenved.

Maga Novák Katalin is indokolt már, amikor kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek, hívta fel a figyelmet Kádár András jogász, a Helsinki Bizottság társelnöke az RTL Híradóban. Az ebben a perben főszereplő Budaházy György K. Endréhez hasonlóan a pápalátogatásra hivatkozva kapott kegyelmet.

Frissítünk!

Blikk: K. Endre Erdélybe utazhatott

A Blikknek a bicskei szomszédok azt mondták, K. Endre a feleségével elutazott, úgy tudják, az őt ért „zaklatások” elől. A szóbeszéd szerint vissza akar majd költözni Erdélybe, ahonnan családja származik, ahol nagyszülei tanárok voltak. A lapnak megszólalók szerint a tanár valóban aljas dolgot művelt, a tettét a helyiek azzal próbálták magyarázni, hogy megvezette főnöke, aki a barátja volt. Ez még a börtönnél is jobban megviselte. A lap utolérte a feleségét is, de a nyelvtanárként dolgozó asszony nem akart nyilatkozni, nem árulta el, hol van a férje, mikor térnek vissza Bicskére.

Az államfő a 24.hu-nak adott nagyinterjúban korábban természetesnek nevezte, hogy a Vatikán tájékozódott erről a döntéséről, amit egyébként azzal magyarázott, hogy a

megismételt elsőfokú ítélet 13 év után született meg, ez pedig indokolhatatlanul hosszú idő, amely alapvetően arról szólt, hogy Budaházyék ki-be járkáltak a börtönből. Már ezalatt az időszak alatt is bűnhődtek. És helyesen bűnhődtek, hiszen bűncselekményt követtek el.

Dúró Dóra öt napot adna 

A Mi Hazánk politikusa a kegyelmi eljárások átláthatóságának megteremtéséért csütörtökön olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a jövőben a köztársasági elnök jóváhagyott kegyelmi döntéseit kötelező lenne nyilvánosságra hozni.

Dúró Dóra a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt módosítaná úgy, hogy a Sándor-palotának a határozat meghozatalát követő öt napon belül kellene honlapján nyilvánosságra hoznia azoknak a kegyelmi eljárásoknak a leírását, amelyekben a köztársasági elnök a kegyelmi kérelemnek helyt adott. A nyilvánosságra hozott információknak ki kellene terjednie a kegyelmi kérelemmel érintett terhelt nevére, a kegyelmi kérelem tartalmára, az államfő kegyelmi kérelemmel kapcsolatos határozatának főbb indokaira.

A Mi Hazánk politikusa előzőleg a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos kegyelem kizártságáról címmel nyújtott be törvényjavaslatot. A DK és Párbeszéd a jövőben a köztársasági elnök kegyelmi döntéseit szintén nyilvánossá tenné, a Magyar Közlönyben. 

Kapcsolódó
K. Endre és Novák Katalin miatt több törvényt módosítanának
A törvényjavaslat szigorítaná a pedofilok bűntársainak büntetését. Az államfő nem adhatna kegyelmet nekik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik