Belföld

444: Több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni Magyarországra, néhányan már üzleti vízummal érkeznek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Miután január 1. és február 29. között fő szabály szerint nem lehet tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtani Magyarországon, és a december 31. előtt benyújtott kérelmek elbírálása is szünetel, ezért több tízezer vendégmunkás nem tud bejutni az országba – írja a 444. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság válasza szerint jelenleg 23 602 kérelem van a nyilvántartásukban.

A 444 cikke szerint a helyzet a vendégmunkások mellett az őket foglalkoztatni kívánó cégeket is zavarja, miután az ipari nagyberuházásoknál jelentős munkaerőhiány van, így a vállalatok alapvetően a külföldi vendégmunkásokra támaszkodnak. Az ügyintézési szünet miatt azonban nagyon nehéz új munkaerőt bevonni, ez pedig ahhoz vezet, hogy a cégek alternatív módszerekhez folyamodnak. A 444-nek több forrás is arról beszélt, hogy az egyik ilyen módszer a C típusú, üzleti vízum alkalmazása, melyet általában üzleti tárgyalásokra vagy rövidtávú kiküldetésekre érkező külföldi vezetőknek szoktak kiadni, de most a munkaerőhiánnyal küzdő cégek is „kékgalléros munkásokat” hoznak ilyen vízummal.

A 444 szerint a módszer előnye, hogy a vendégmunkások nem kerülnek be a magyar rendszerbe, mert a vízumigényüket a külföldi magyar konzulátusokon bírálják el. A 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot egyik forrásuk szerint szinte mindig megadják a kérelmezőnek. Bár ezek a vendégmunkások csak három hónapig dolgozhatnak Magyarországon, a cégeknek így is segítséget jelentenek.

A portál szerint egy másik megoldás, hogy más schengeni országokból hoznak át munkaerőt. Így meg lehet akár azt is csinálni, hogy a harmadik országból származó vendégmunkást egy másik tagállamba, például Csehországba hozzák be, majd ideiglenes munkavégzésre átirányítják Magyarországra – írja a 444. A portál szerint a bizonytalanság azért különösen problémás, mert van olyan nagyberuházás, aminek már idén ősszel próbaüzemet kellene folytatnia. Jelenleg ez egyre kevésbé tűnik reálisnak, könnyen csúszhatnak a szalagátvágások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik