Belföld

Nem terveznek vendégmunkásokat alkalmazni a sóskúti akkugyárban, ami februárban még nem lesz üzemképes

Sajtótájékoztatót tartott a szlovén Andrada befektetési csoport sóskúti akkufeldolgozójának üzemvezetője, Szakács Géza, valamint Peter Tibaut, és részletesen beszéltek a tervezett sóskúti akkufeldolgozó üzemről.

A hvg.hu tudósítása szerint Szakács Géza a sajtótájékoztatón azt mondta, kizárólag a hatósági engedélyeik megszerzése után fog elindulni az akkufeldolgozó, amely így nem valószínű, hogy februárban megkezdi a működést, konkrét indulási dátumot azonban nem tudott mondani.  Egyelőre a hatósági engedélyek megszerzésének folyamatába vágtak bele.

Kiderült, hogy az üzemben nagyjából 160 ember fog majd dolgozni. Szakács Géza azt mondta, nem terveznek vendégmunkásokat alkalmazni, hanem „képzett, magyar munkaerőre” építenének.

A sóskúti üzemben lítium-ion akkumulátorok gyártásával foglalkozó üzemek hulladékát fogják feldolgozni.

Peter Tibaut, az Andrada szerdai sajtótájékoztatón szintén megjelenő szlovén ügyvezetője azt mondta, nem tettek még arról le, hogy Alsózsolcán – ahol a helyiek ellenállás miatt nem indult el – elinduljon az üzem.

Szakács Géza és Peter Tibaut is kiemelték, hogy később több helyszínen szeretnének megjelenni Magyarországon.

A gyártásról is kiderültek részletek. Egy nagy géppel fogják feldolgozni a hozzájuk érkező hulladékot, állításuk szerint károsanyagot nem fognak kibocsátani. Ami a sóskúti korábbi Orion-épület kéményén ki fog jönni, mint füst, azt már egy speciális, HEPA-szűrőn is átengedik, hogy ne engedjenek ki káros anyagot a környezetbe – írja a hvg,

Azt állítják: maga a végtermék, a por sem veszélyes. Két milliméteres lítium-, kobalt- és mangángranulátumokat gyártanak a hozzájuk érkező hulladékból, ezeket Tibaut körbe is adta a szerdai sajtótájékoztatón kis üvegekben.

Elmondták azt is, hogy minimális kamionforgalommal meg fogja úszni mind Sóskút, mind a környező települések, így Tárnok, Pusztazámor, vagy Érd is a jelenlétüket. Kizárólag nappal fognak járni a kamionjaik, ráadásul naponta mindössze egy. Hétvégi szállításuk, ugyanúgy nem lesz, ahogy éjszakaiak sem.

Kapcsolódó
„Mi van akkor, hogyha történik egy bumm?”
A Sóskútra tervezett akkumulátor-feldolgozóról szóló, botrányba fulladt lakossági fórum másnapján Tárnokon tartottak falugyűlést, ahol a helyi lakosok mellett a környékbeli polgármesterek is kifejezték aggodalmukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik