Belföld

„A kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól” – üzeni Novák Katalinnak egy áldozat, akit szexuálisan zaklattak a bicskei gyermekotthonban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A magyar-örmény kapcsolatok új fejezetéről jelent meg egy videó szerdán Novák Katalin Facebook-oldalán, ám a kommentek között továbbra is a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének az ügye a legfőbb téma. K. Endrét 3 év 4 hónap börtönre ítélték korábban, mert falazott a gyermekotthon pedofil igazgatójának. Egy alkalommal az egyik áldozat nevében írt egy hamis vallomást, amelyet az igazgató előtt az irodájában akart aláíratni az érintett gyerekkel, de arra is volt példa, hogy pénzzel akarta megvesztegetni az áldozatokat. Mint az a múlt hét végén kiderült, a tavalyi pápalátogatás alkalmával Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét.

Amint a Népszava kiszúrta, a kommentelők között feltűnt a gyermekotthon egyik áldozata, Pop Mert Julián is, akivel 2016-ban az RTL készített riportot, a csatorna Házon kívül című műsorában Pop Mert Julián nevét és arcát vállalva számolt be róla, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója szexuálisan zaklatta őt. Az államfő döntésének nyilvánosságra kerülése után az áldozat most Novák Katalinnak üzent egy komment formájában megírt nyílt levélben.

„Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony,

Nehéz szavakat találni, mikor a kegyelmi döntése megfosztja az áldozatokat a méltó igazságszolgáltatástól. A megválaszolatlan kérdések és a kegyelmet élvező bűnöző körüli homály mélységes aggodalmat váltanak ki azokból, akik szenvedtek, s a társadalomban egyaránt. Az elnöki jogkör korlátainak ismeretében továbbra is azt várjuk el, hogy Ön, mint az ország Köztársasági Elnöke, álljon ki az igazságosságért és az áldozatokért. Az indokolás hiánya és a kegyelmi döntés hátterének titkolózása csak növeli a köztársasági elnök intézkedése iránti kétségeket és az általános bizalmatlanságot.

Az áldozatok megérdemlik a válaszokat és az igazságot. Az elnöki hivatalnak felelősséget kell vállalnia a válaszok hiányáért és az áldozatokkal szembeni kötelességéért. Az elkövetett bűncselekmények súlyával szembesítve a kegyelmi döntés váratlan és megmagyarázhatatlan, ami mély fájdalmat és csalódást okoz az érintetteknek, tovább nehezítve az Ő életüket.

Kérjük, hogy államfőként viselt felelősségét vegye komolyan, és értsük meg, mi vezetett ehhez a megdöbbentő döntéshez. Az áldozatok nevében követelem a tisztességet és a válaszokat, melyeket eddig megtagadtak tőlünk” – olvasható a kommentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik