Belföld

2,1 forint készpénzt vallott be vagyonnyilatkozatában Fazekas Sándor volt fideszes miniszter

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

19,5 forint takarékban elhelyezett vagyont és 2,1 forint készpénzt vallott be kézzel kitöltött friss vagyonnyilatkozatában Fazekas Sándor volt miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője – vette észre a K-Monitor. A korrupció ellen kampányoló civil szervezet azt találgatja, hogy az összegek vajon ezerre, millióra vagy milliárdra vonatkoznak.

Bár nyilvánvalóan elírta az adatokat Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter, ám a K-Monitor szerint éppen a fontos tételek nem derülnek ki a nyilatkozatából. Fazekas ugyanis képviselőként jelenleg bruttó 2 166 217 forintot keres, az Állatorvosi Egyetem alapítványában 1,5 millió Ft-os tiszteletdíjat kap, emellett a cégéből is jutott neki 9 millió forint osztalék 2023-ban.

A hazai vagyonnyilatkozati rendszer számos kritikát kapott az évtizedek során azoktól a szervezetektől, amelyek az átláthatóságért küzdenek. Mint arra a K-monitor is rámutat, a képviselők lényegében következmények nélkül írhatnak be bármit a dokumentumba. A nyilatkozatokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok családtagjainak nyilatkozata sem nyilvános, így azok anyagi helyzetéről sem kaphatunk valós képet.

A jelenlegi rendszer azt írják: 2022-ben több körben módosították az országgyűlési képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat, hogy aztán még rosszabbak legyenek. Előbb átvették az EP-képviselők vagyonnyilatkozatát, majd „uniós nyomásra a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek személyi köre és a vagyonnyilatkozat megtételének módja 2022 őszén végül visszatért a sokat kritizált régi rendszerhez, de a kormány így is elérte, hogy tovább gyengítsen a nyilatkozatok tartalmán”.

Frissítés

Hétfő délután a Fidesz-frakció sajtóosztálya levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben azt írták, Fazekas Sándor vagyonnyilatkozatában elírás történt, azt korrigálták. Valóban: a legfrissebb dokumentumban szerepel egy-egy „millió” kiegészítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik