Belföld

Vizsgálja a Megafon adatszivárgásos ügyét az adatvédelmi hatóság

Megafon / Facebook
Megafon / Facebook

Hatósági vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután két hete hivatalos bejelentést kapott, hogy nyilvánosságra kerültek a Megafon képzéseire jelentkezők adatai – írja a Telex. Ez a lap szerint a Czeglédy Csabának (DK) megküldött hivatali tájékoztatásból derült ki. Czeglédy január 24-én tett bejelentést az ügyben.

A dokumentum szerint a tényállás tisztázása és az adatvédelmi incidens körülményeinek feltárása jelenleg folyamatban van.

A lap emlékeztetett arra is, hogy Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke korábban azt mondta az RTL Híradónak, hogy adatvédelmi incidensként kell kezelni az esetet, és azt is hozzátette, szerinte nem gond, hogy kiderült, aktív fideszes politikusok vesznek részt a Megafon képzésein, a nem közszereplők esetében viszont felvet adatvédelmi aggályokat.

A NAIH meghatározása szerint az adatvédelmi incidens olyan sérülés, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését (rendelkezésre állás sérülése), megváltoztatását (integritás sérülése), jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést (bizalmas jelleg sérülése) eredményezi. Az adatkezelő, ha ilyet észlel, hetvenkét órán belül köteles jelenteni az adatvédelmi hatóságnak.

Az nem derült ki, hogy a Megafon eleget tett-e a jelentési kötelezettségének.

Január végén derült ki, hogy egy informatikai hiba miatt akár egy egyszerű Google-kereséssel bárki rátalálhatott a Megafon képzéseire jelentkezők személyes adataira. A véletlenül közzétett adatbázisokban a jelentkezők neve, emailcíme, telefonszáma és az általuk kezelt közösségi felületek találhatók meg, illetve a jelentkezéskor általuk írt szöveg arról, mi a céljuk a közösségi médiában, és mi motiválta őket a jelentkezésre.

A cikk szerint számos aktív kormánypárti politikus, illetve politikusnak dolgozó beosztott tűnik fel a listán, köztük polgármesterek, képviselők, politikusi Facebook-oldalak kezelői, de még Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter neje is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik