Belföld

Kiszivárogtak a Megafon képzéseire jelentkezők személyes adatai, aktív kormánypárti politikusok is szerepelnek a listán

Egy informatikai hiba miatt egy egyszerű Google-kereséssel bárki rátalálhatott a Megafon képzéseire jelentkezők személyes adataira – írja a Telex. A véletlenül közzétett adatbázisokban a jelentkezők neve, emailcíme, telefonszáma és az általuk kezelt közösségi felületek találhatók meg, illetve a jelentkezéskor általuk írt szöveg arról, mi a céljuk a közösségi médiában, és mi motiválta őket a jelentkezésre.

A cikk szerint számos aktív kormánypárti politikus, illetve politikusnak dolgozó beosztott tűnik fel a listán, köztük polgármesterek, képviselők, politikusi Facebook-oldalak kezelői, de még egy magas szintű kormánytag felesége is.

Miután a Telex jelezte a hibát a Megafonnak, a kormánypárti influenszereket foglalkoztató szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták. Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek. A Megafon oldala továbbra sem működik.

A Megafon többféle képzést is tart: az alapképzések után speciális továbbképzésekre is lehet jelentkezni, majd mentorprogram is segíti a véleményvezérré válást. A Telex által látott listák valószínűleg a továbbképzések jelentkezőit tartalmazzák, mert több jelentkező is utalt a korábban már elvégzett alapképzésre. Az ismétlődéseket, újrajelentkezéseket kiszűrve az adatszivárgásban összesen 53 ember érintett – írja a Telex.

A kiszivárgott listán szerepel többek között:

  • két aktív polgármester: Farkas András (Piliscsaba, egyben a KDNP országos elnökségi tagja), dr. Győri Ottilia (Budakeszi);
  • három alpolgármester: Katus Norbert (Sülysáp), Füzesi Péter (XVII. kerület), Szepesfalvy Anna (XXII. kerület, egyben az önkormányzat kommunikációs vezetője);
  • három további önkormányzati képviselő: Bajusz Gábor (Miskolc), Kovács Áron (Veszprém), Bajusz Dániel (Isaszeg, egyben a helyi Fidesz vezetője és polgármesterjelöltje); és
  • egy vármegyei önkormányzat független képviselője: Szili Csaba Gergely (Fejér).

Katus Norbert sülysápi fideszes alpolgármester a Telexnek azt mondta, szeretné fejleszteni a Facebook-posztjai képi és tartalmi minőségét, ezért jelentkezett a Megafon képzésére.

Nem leszek Deák Dániel, mert nem ez a dolgom, engem nem erre bíztak meg a választók

– tette hozzá.

A Telex cikke szerint bírságot is érhet az adatok nyilvánosságra kerülése, miután a Megafon-képzésre jelentkezés politikai irányultságot jelez, ezért különleges adatnak minősül, amely felhasználására szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Tavaly év végén a 24.hu írta meg, hogy legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez (CÖF-CÖKA, Megafon, Aktuális Média, Budapest Beszél) úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki.

Kapcsolódó
Titokzatos milliárdok fűtik a NER-propaganda nehéztüzérségét
Legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki. Csak a Megafon egy év alatt kétszer annyi pénzhez jut így, mint amennyi a teljes ellenzék állami kampánytámogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik