Belföld

Tiltakoznak a Duna jobb partján az átalakított ügyeleti rendszer miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hiába tiltakoztak sokan, február elsején Pest megyében is elindult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálása mellett az új ügyeleti rendszer, írja a Népszava. Az önkormányzatok által szervezett saját ügyeletek nem működhetnek tovább, de a lap szerint az érintettek különböző utakon igyekeznek veszteségeiket, sérelmeiket enyhíteni.

Több település, így például Szentendre és Budaörs polgármesterei miniszterekkel vannak levélváltásban, mások alternatív ügyeleti szolgáltatókkal próbálnak helyben valamiféle ellátási biztonságot kelteni. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy a Dunakanyarban megmaradjon tahi orvosi ügyelet.

A lap szerint a Duna jobb partján élőknek különös sérelmük, hogy a gyermekügyeleti ellátásért a túlpartra, Vácra kellene eljutniuk. Eddig a csecsemőket kivéve a 10 év alatti gyerekeket is helyben ellátták Tahitótfaluban, ha pedig nagy volt baj, akkor mentőt hívott az ügyeletes orvos. De a Dunakanyar több településéről is nehéz eljutni Vácra.

Az új egységes, a mentőszolgálat rendszerével összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer a gyermekek ellátása szempontjából is előrelépést jelent (hozzáférés, biztonság, színvonal). Míg eddig csak néhány helyen és időszakosan állt rendelkezésre ügyeleti ellátás a gyermekek számára, február 1-től a vármegye 18+3 pontján ellátást kapnak, illetve a 1830 révén orvosi szintű tanácsadás, a mentőszolgálati kapcsolódás alapján pedig a legmagasabb szintű prehospitális ellátás is biztosított lesz számukra.

– írta a lapnak az OMSZ. Azt is megírták, hogy a 18 telephely vegyes ügyeletként fog működni, vagyis felnőtt és gyermek betegek fogadása, ellátása egyaránt biztosított ügyeleti időben. Az ügyeleten dolgozó orvosok, mentőtisztek, APN szakemberek megfelelő felkészültséggel rendelkeznek a gyermekellátás terén is. Fentieken túlmenően a megye 3 településén – Érden, Vácon és Cegléden – külön gyermekügyelet is rendelkezésre áll, illetve súlyos esetben az ügyeleti rendszerrel összekapcsolt mentőellátás révén akár gyermekrohamkocsit is riaszthatnak.

Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt az egészségügyért felelős államtitkárnak írt levelében azt írta, számukra nem megnyugtató, ha nincs gyermekorvos jelen az ügyeletben, és vele csak konzultációra van lehetőség.

Kérem, fogadja el az, itt élők mást gondolnak, sőt ha minden így marad, mást fognak megtapasztalni, hiszen a háziorvosi képesítés nem szól csecsemőellátásra, vagy akár 2-4-6-10 éves gyermek ellátására sem

– mondta. Budaörs és Érd polgármestere hetek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnának településeiken alternatív 24 órás ügyeletet biztosítani. Ezt azonban az a jogszabály nem teszi lehetővé, amely ezt a feladatot az OMSZ kizárólagos hatáskörébe sorolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik