Belföld

Szégyellje magát! – üzentek Nováknak a kegyelmet kapó igazgatóhelyettes áldozatai

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Dühösek és szomorúak a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának áldozatai, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a szexuális bántalmazásokban kulcsszerepet játszó igazgatóhelyettesnek. Az a fiú, aki 2016-ban feljelentette az igazgatót, az RTL-nek érthetetlennek nevezte, hogy miért döntött így a köztársasági elnök.

Nehezen felfogható, hogy a köztársasági elnök asszony szerint kegyelemre méltó az az ember, aki hosszú éveken át asszisztált egy olyan bűncselekmény-sorozathoz, ami jóvátehetetlen károkat okozott sok ember életében. Szégyellje magát ezért

– mondta

– Tíz éven át küzdöttek az áldozatok, hogy a pedofil igazgató megbűnhődjék, aki az első bejelentés után még öt évig naponta szexuális cselekményeket végezhetett kiszolgáltatott, néha fogyatékos kiskorúakon. Az erről éveken át tudó, és ezt leplező pszichológusnak adott kegyelem sértettek, a sértetti képviselők és a bíróságok arculköpése – nyilatkozta Gál András sértetti képviselő.

Novák még áprilisban adott kegyelmet a 3 év 4 hónap börtönre ítélt igazgatóhelyettesnek. Mindez csak úgy derült ki, hogy a férfi a Kúrián megtámadta a másodfokú ítéletet és a Kúria szeptemberi harmadfokú ítélet szövegébe bekerült az, hogy a férfi kegyelmet kapott. A Kúria egyébként szintén bűnösnek találta az igazgatóhelyettes és jóváhagyta a korábbi ítéleteket.

Az államfői kegyelem kiterjed a foglalkoztatástól való tilalom eltörlésére, vagyis nincs jogi akadálya, hogy az igazgatóhelyettes újra munkát vállaljon gyerekek közelében, akár gyerekotthonban.

Novák hivatala csak annyit fűzött utólag a történtekhez, hogy a „pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik