Belföld

Áttolták őszre több mint ezer pedagógus mesterminősítését

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

Tavaszról őszre tolták több mint ezer pedagógus mesterminősítését, így a jelentkezők csak 2025 januárjától kaphatják meg a magasabb fizetésüket – válaszolta az Oktatási Hivatal a Telex megkeresésére.

Ha egy pedagógus feljebb szeretne lépni a ranglétrán, a pedagógus-előmeneteli rendszerben meg kell csinálnia a minősítését. A Belügyminisztérium öt kategóriát határozott meg. A pedagógus II. fokozat után jön a mesterpedagógus, előbbi kategóriában a minimum fizetés bruttó 555 ezer forint, utóbbiban 630 ezer forint. Eddig függetlenül attól, hogy valakinek melyik hónapban volt a minősítése, minden évben január 1-jétől sorolták át a magasabb kategóriába. A státusztörvény viszont lehetőséget ad arra, hogy a sikeres minősítés alapján a pedagógusokat szeptember 1-jén sorolják előre a következő fokozatba – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Telexnek.

A mesterpedagógus minősítéseknek két csoportjuk van: a szakértő, illetve szaktanácsadó mesterpedagógus eljárás és az úgynevezett programot megvalósító mesterpedagógus eljárás.

Kizárólag a programot megvalósító mesterpedagógusok eljárása módosult őszre

– írta a Telex megkeresésére ez Oktatási Hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik