Élő Belföld

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: Ha jól nézünk ki, ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Vége

Orbán fél órát beszélt.

Orbán: Ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk

Oda azért nem süllyedhet Magyarország, hogy a magyar miniszterelnökről és a magyar külügyminiszterről mások mondják meg, hogy milyenek.

Há jól nézünk ki, ezeréves magyar államról ne mondják meg a szomszéd szlávok, hogy kik vagyunk

– mondta Orbán. Szerinte ezt az ukránok kedvességnek szánták, de erre nem kell figyelni. Mindezt arra, hogy az ukránok korábban közölték, hogy Orbán és Szijjártó nem oroszpártiak, hanem magyarpártiak.

Azt nem kérhetik, hogy mi kötelezően támogassuk az ő harcukat.

– mondta.

Magyarország a magyaroké, de mégis hajlandó munkát adni az ukránoknak, mert bajban vannak. Hátrébb az agarakkal, több tiszteletet.

– tette hozzá.

Megkérdezik az embereket

Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy Magyarországon megkérdezték az embereket, és 98 százalék a kormány politikájával értett egyet. Orbán szerint ez gyakori, hogy nyugaton nem értik az emberek szavát. Arról nem esett szó, hogy az egyik kérdés pont arról szólt a nemzeti konzultáción, hogy ne adják oda Ukrajnának a támogatást, amit a miniszterelnök megszavazott.

Nagyra tartja a traktoros társadalmat

Orbán szerint ha akarta se tudta volna elkerülni a gazdákat, mert elzárták a hotel bejáratát. De ő falusi gyerek, érti, hogy a gazdák miről beszélnek, és egyébként is nagyra tartja a traktoros társadalmat. Szerinte azért tiltakoznak, mert Brüsszel egyre több akadályt állít eléjük, hogy olcsóbban termesszenek, miközben az olcsóbban termelő ukrán gabonát beengedik.

Mi lett volna, ha vétózik?

Orbán szerint ha él a vétójával, akkor a többi 26 tagország megállapodik, elküldi a támogatást Ukrajnába, és még a magyarok pénzét sem adják majd oda. Szerinte ez nem jó megoldás, ő elment a falig, és sikerült jó megállapodást kötni.

Gyanús identitású szexaktivisták, bennszülött kultúra

Gyanús identitású szexaktivistákat küldenek Brüsszelből az iskolákba, mondja Orbán, akinek ettől a szőr feláll a hátán. Szerinte van ilyen vitánk is, és van a migrációról is, ahol Brüsszel meg akadja változtatni a bennszülöttek életmódját. De azt is mondta, hogy a mostani zsarolások Ukrajnáról szólnak.

Ki az a marha, kérdezi a miniszterelnök

Az oroszok Ukrajnát sem tudják egyelőre legyőzni, hogyan tudnának nekimenni a NATO-nak?

– kérdezi Orbán. Szerinte ki az a marha, aki miután a legkisebb embert se tudja megverni az utcában, beleköt a legnagyobba. Szerinte azért adnak egyre több támogatást, mert azonosulnak Ukrajnával, és azt gondolják, Ukrajna értük harcol, ami szerinte teljes félreértés.

Orbán azt mondja, sokszor érzi azt, hogy az amerikabarát kormányok az amerikai érdeket követik Brüsszelben.

Orbán szerint a magyar baloldal odaadta volna a magyarok pénzét Ukrajnának

A magyar baloldal Orbán szerint háborúpárti, már két éve is megmondták, hogy fegyvert kell küldeni, szerinte talán még a magyarok pénzét is odaadták volna Ukrajnának.  Orbán többször is beszélt arról, hogy megakadályozták, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerüljön. Ilyen terv egyébként nem volt, így könnyű volt megakadályozni.

Orbán nem tudott aludni

Ahol én aludtam, az ablakom alatt körülbelül kétszáz traktor állomásozott, időnként marhabőgést játszottak be, és én folyton felkeltem, így mentem másnap tárgyalni.

– mondja Orbán, hogy mi nehezítette a megegyezést.

Kinek dolgozik az idő?

Orbán szerint a nyugatiak azt gondolják, hogy az idő nekik dolgozik, miközben Orbán Viktor azt gondolja, hogy az idő az oroszoknak dolgozik. Szerinte ha az EU és Amerika nem támogatja Ukrajnát, akkor be lehet zárni a boltot, az ukrán állam csődbe megy.

Nem állunk jól

Orbán Viktor szerint a kulcskérdés Ukrajnában a béke, és ebben nem állnak jól Brüsszelben, szerinte háborús őrület van a nyugati politikusoknál. Arról is beszélt, hogy százezren haltak meg Ukrajnában, és nem látják, hol van a vége. Szerinte nem tudják megakadályozni, hogy Brüsszel háborúpárti legyen, és fegyvert szállítson, de mi nem szállítunk fegyvert és nem is adunk pénzt fegyverre. Elmondta, hogy az 50 milliárd eurós támogatás nem fegyverekre megy, erről egy másik vita van, ami az Európai Békekeret feltöltéséről szól. Orbán szerint a név is orwelli, és mi fegyverre nem adunk pénzt.

Olvasói sztorik