Belföld

A kormány nem változtat a nyugdíjemelés módszerén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Akik a tárgyévben mennek nyugdíjba, a jövőben is kimaradnak minden évközi emelésből, pluszjuttatásból.

Hajlandó-e változtatni a kormány azon, hogy akik a tárgyévben mennek nyugdíjba, kimaradnak minden évközi emelésből és pluszjuttatásból? Tervezik-e, hogy akár részleges emelésben részesítsék a tárgyévben nyugdíjba vonulókat?

Erre várt választ Varga Mihály pénzügyminisztertől Harangozó Tamás. A szocialista képviselő felidézte, erről már azt követően is kérdezték a fideszes minisztert, hogy az Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt, amelyben egy nyugdíjas sérelmezte, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen kizárták a nyugdíjemelésre jogosultak köréből. Az MSZP akkor azt a választ kapta, hogy

a tárgyévben megállapított nyugellátásoknál értékvesztés nem következik be.

Harangozó Tamás szerint ez nem helytálló, hiszen korábban is voltak évközi emelések a nyugdíjaknál, tavaly a minimálbérnél is.

Hiába hivatkozik a nyugdíjmegállapításnál alkalmazott valorizációra, mint ami Ön szerint a gazdasági eredményeket tükrözi, ha ennél meghatározóbb az infláció értékcsökkentő hatása.

A szocialista politikus most egy konkrét állampolgári megkeresés miatt kérdezte a minisztert. Egy nyugdíjas nehezményezte, hogy májusi nyugdíjazásával se a 15%-os emelésben, se a novemberi 3,1%-os kiegészítésben nem részesült, ahogy 13. havi ellátást sem kapott 2023-ban. Szerinte az alacsonyabb összegre rakodó későbbi emelések miatt jelentős összegeket von el a kormány az érintettektől, amit – Harangozó Tamás szerint érthetően – igazságtalannak tart. Szerinte vitán felül áll, hogy a naponta változó infláció minden nyugdíjast (tárgyévben és korábban nyugdíjazottakat is) érint, a jogszabály mégis ezreket rekeszt ki az évközi nyugdíjemelésre jogosultak köréből.

Az ellenzéki képviselő úgy vélte, olyan magas inflációnál, mint ami az utóbbi években sújtotta az érintetteket, csak akkor lehet biztosítani a nyugdíjak értékének megőrzését, ha az év közben nyugdíjba menők számára is nyújtanak valamilyen kompenzációt. A kormány ezt nem így látja. Idézzük Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államtitkárát, aki azt válaszolta, hogy az Orbán-kormány

elkötelezett az idősek tisztelete mellett, teljesíti a 2010-ben a nyugdíjasoknak tett ígéretét, ennek eredményét az érintettek évről évre megtapasztalhatják.

Az államtitkár számításai szerint a nyugdíjak összege 2010 óta több mint kétszeresére emelkedett, vásárlóerejük 20%-kal nőtt. Banai államtitkár úgy véli, az inflációkövető nyugdíjemelés módszere megfelelően biztosítja a nyugellátások értékmegőrzését, annak megváltoztatása jelenleg nem indokolt. Tavaly a pénzügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságában tartott meghallgatásán arról beszélt, hogy hamarosan a nyilvánosság elé kerülhet a nemzetközi szakértők elemzése a magyar nyugdíjrendszerről. Megállapításaikat a kormány is értékeli majd, a javaslatokat pedig 2024 első felében társadalmi vitára bocsátják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik