Belföld

Exfideszes csepeli polgármester Németh Szilárdról: Gyűlöletkampányra számítok, mert tudom, kivel állok szemben

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

„Gyűlöletkampányra számítok, mert tudom, kivel állok szemben” – fogalmazott Borbély Lénárd exfideszes csepeli polgármester a HVG-nek adott interjúban a Fidesz alelnökével, Németh Szilárddal kapcsolatban. Borbély közel húsz évig politizált a párt színeiben, és korábban Németh szövetségesének számított. 2022-ben viszont olyannyira összekülönböztek, hogy Németh kiszorította Lénárdot a pártból, azóta egyre durvul a csata a felek között, a polgármester pedig függetlenként indul a júniusi önkormányzati választáson.

Nemrég a Fidesz alelnöke azzal támadta Borbélyt, hogy a csepeli utakon „több ezer kátyú” sorakozik egymás hegyén-hátán. Borbély arra a kérdésre, hogy hogyan érinti őt ez, így válaszolt:

Kezdem megszokni, és ez még csak a kezdet. Gyűlöletkampányra számítok, mert tudom, kivel állok szemben. Egyébként ugyanezt kapom a baloldali ellenzéktől, sőt azt látom, hogy összehangolt támadást indítanak ellenem: egymással nincs bajuk, csak velem. Tudom, hogy vannak kátyúk, mint mindenhol.

A polgármester úgy tudja, hogy „Németh Szilárd azon dolgozik, hogy legyen kormányoldali jelölt” ellene a választáson, ami „egyértelműen a baloldalnak kedvez”. Borbély az interjúban többször utal arra, hogy a baloldali pártok és Németh Szilárdék összehangoltan támadják őt.

Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy miért romlott meg a viszonyuk, miután Németh egyfajta mentora volt, tőle vette át a polgármesteri széket is 2014-ben. Borbély erre azt válaszolta, hogy ő továbbra is hű maradt ahhoz, amit korábban Csepel fejlesztéséről gondoltak közösen: a Kis-Duna-part megóvása, a művelődési és közösségi központként működő Munkásotthon, a Csepel SC fejlesztése és megtartása. „Ő lett hűtlen mindezekhez, amikor a saját alapítványába vitte a Csepel SC-t, a birkózócsarnokot, és a Munkásotthont is kinézte magának” – mondta.

Korábban a 24.hu írta meg elsőként, hogy Németh Szilárd a csepeli választókerület Fidesz-elnökeként 2022 decemberében feloszlatta a helyi pártszervezetet, miután elmérgesedett a vitája Borbély Lénárddal és Ábel Attila alpolgármesterrel. Az újjáalakított alapszervezetbe mindketten kérvényezték az újrafelvételüket, de nem kapták meg a tagságot.

Arra, hogy miért nem Borbély Lénárd mellé állt a párt a belháborúban, miközben továbbra is maradtak barátai a Fideszben, és azóta is meghívják Tusványosra, a polgármester azt mondta:

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, úgyhogy egy ilyen vitában nekem nem lehet igazam. Nekem csak egy emberrel van és volt vitám a Fideszben, a baráti kapcsolataim megmaradtak. Máig egyetértek a Fidesz és a kormány irányvonalával a nemzeti sorskérdésekben, a menekültügyben, a családpolitikában és sok mindenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik