Belföld

Függetlenként indul Csepelen a Fideszből kiszorított polgármester

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A Közösen Csepelért Polgári Egyesület jelöltjeként indul a 2024-es önkormányzati választáson a XXI. kerületet tíz éve vezető, exfideszes Borbély Lénárd, írja az Index.

A hivatalban lévő polgármester korábban Németh Szilárd közeli munkatársa volt, ám idén tavasszal a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki a Fidesz alelnöke és a csepeli választókerület elnöke is egyben, Borbélyt alpolgármesterével együtt kiszorította a pártból. Németh kezdeményezésére a helyi pártszervezetet is feloszlatták, majd újjáalakították.

A polgármester már tavasszal, röviddel a kizárása után jelezte, hogy a megromlott viszony ellenére nem száll ki a politikából, és jövőre újra megméreti magát a júniusi önkormányzati választáson.

Borbély civil szervezete mind a 12 csepeli választókerületben indít pártfüggetlen, saját jelöltet. A Közösen Csepelért polgármesterjelöltje arra utalt, hogy nem Karácsony Gergelyben gondolkodnak. Egyelőre nem tudható, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, így annyit mondott, olyan jelöltet tudnak támogatni, „aki azt a fejlődési pályát biztosítja, ami 2010 és 2019 között volt”

Az Index helyi információkra hivatkozva azt írja,

nem zárható ki, hogy a Fidesz színeiben maga Németh Szilárd száll ringbe a polgármesteri székért.

A XXI. kerületben nagy küzdelem várható: a DK (az MSZP támogatásával) Paál Gézát, a Momentum Dukán András Ferencet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület (az MSZP, SZDSZ, DK egykori politikusát) Kál Károlyt indítja.

A Németh-Borbély viszály hátterét az alábbi cikkünkben ismertettük:

Kapcsolódó
Németh Szilárd végleg leszámolhat egykori harcostársával, a csepeli polgármesterrel
A csepeli párttagság sem tudott előzetesen arról, hogy a rezsibiztos feloszlatta a helyi Fidesz-szervezetet. A kritikus helyzetben öt kormánypárti képviselő az ellenzékkel szavazott, a polgármester ellenében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik