Belföld

Befogott több mint egy tucat kölyök rókát, majd kicsi vasketrecekben éheztette őket, a légylárvákkal teli állatok közül több is elpusztult

Másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a Tamási Járásbíróság azt az állatkínzással és orvvadászattal vádolt Tolna vármegyei férfit, aki rókákat és borzokat tartott rossz körülmények között

A Szekszárdi Törvényszék távirati irodának küldött közleménye szerint a férfi vadászkutyák számára, kotorékozásra engedély nélkül fogta be az állatokat, azokat egynégyzetméteres vasketrecekben tartva rendkívüli szenvedést okozott nekik, néhány egyed el is pusztult.

A tényállás szerint a negyvenes éveiben járó férfi Nagyszokolyon műkotorékozó pályát épített ki jagd terrier kutyái kiképzésére, amihez élve fogó csapdával rókákat és borzokat fogott be. A pályát a Jagd Terrier Klub tagjai is használták kutyáik felkészítéséhez.

 Az elítélt tavaly februárban három felnőtt és 14 kölyök rókát, illetve 3 borzot fogott be a környék vadászterületéről és présházánál, egynégyzetméteres vasketrecekben tartotta őket. A rókák közül a tartás alatt három elpusztult. Tavaly május 13-án tizennégy ember 23 jagd terrierrel érkezett Nagyszokolyra műkotorékozásra, de azt a rendőrség beavatkozása miatt nem tarthatták meg.

Megállapították, hogy a helyszínen fogva tartott állatok soványak voltak, szőrük hiányos, testük ürülékkel, légylárvákkal és bomló ételmaradékkal szennyezett volt. Víz és élelem sem volt előttük, valószínűleg 7-10 napja nem kaptak enni. A nem higiénikus tartási körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, emellett mindez rendkívüli szenvedéssel és fájdalommal járt számukra.

Kiemelték: a műkotorékozó pálya építése és üzemeltetése nem engedélyköteles, a műkotorékozást nem tiltja jogszabály, de az állatok befogása vadászatra jogosult engedélyével történhet, amit az elítélt nem szerzett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik