Belföld

Az NVB elkaszálta az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kérdéseket

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtök délután elutasította az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezést, írja a Telex. A bizottság nyolc tagja szavazott a két kérdés elutasításáról, négy tag pedig a hitelesítés mellett. A két népszavazási kérdés a következő:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel és a Momentum együtt kezdeményezte a népszavazást, az alkotmányjogász egy kisebb orvosi beavatkozás miatt nem tudott ott lenni az ülésen. A Momentum megmozdulást szervezett a Nemzeti választási Iroda épülete elé, ezen a Telex tudósítása szerint 20-30 párttag és aktivista jelent meg.

A szavazás előtt a népszavazást benyújtó Karsai Péter, Karsai Dániel testvére azt mondta, az elmúlt hónapokban széles körben indult társadalmi vitában nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek ki akarják nyilvánítani a véleményüket az eutanázia kérdésében. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint viszont „a beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált gyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről”.

A döntés ellen 15 napon belül lehet a Kúriához felülvizsgálati kérelmet benyújtani. A Kúria ezután 90 napon belül dönt arról, hogy most hozott határozatot helybenhagyja vagy megváltoztatja.

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Ez tényleg egy halálvalóságshow, és rajtam is múlik, hogy ne legyen belőle trash reality
A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásszal ezúttal nem a jogi harc részleteiről beszélgettünk, hanem a nyilvánosság előtt zajló események hátteréről – karácsonyról, Fulham-borzról, nevetésről és pénzről, és még azt is elárulta, hogyan képzeli el a temetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik