Belföld

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Népszavazást kezdeményezett az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum – jelentette be Karsai Dániel és Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese egy hétfői sajtótájékoztatón.

Karsai Dániel a párt közleménye szerint elmondta:

Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintet lép ezzel a két népszavazási kérdéssel. Nagyon köszönöm Bedő Dávidnak a Momentum részéről, hogy segítenek ebben a kérdésben, és azt is köszönöm, hogy értelmes társadalmi párbeszéd van egy ilyen fontos kérdésben.

Bedő Dávid szerint ez a kérdés a politikán felül áll és meg kellene haladni ebben a fontos ügyben a kormány-ellenzék megosztottságot. Hozzátette: „Amennyiben az NVB átengedi a kérdést, a Momentum teljes szervezete kint lesz az utcán, hogy összegyűjtsük a 200 ezer aláírást. Bízunk benne, hogy a kormány hagyni fogja hogy a magyarok döntsenek ebben a kérdésben.”

A népszavazásra benyújtott kérdések így szólnak:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Az ellenzéki pártok képviselői épp a minap kezdeményezték, hogy az Országgyűlés „Az életvégi döntésekről” címmel és témakörben tartson politikai vitát 2024. február 21-én. Az aláírók felidézték, hogy Karsai Dániel alkotmányjogász saját betegségén keresztül szembesítette a nyilvánosságot – benne az Országgyűlést – ezzel a rendkívüli súlyú kérdéssel. Mint írták, a jogalkotók megkerülhetetlen felelőssége és feladata, hogy ne söpörje szőnyeg alá ezt a kérdést.

A gyógyíthatatlan, ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász korábban maga is volt benn a parlamentben, ám a kormánypárt képviselők közül csak Kósa Lajos állt szóba vele. A tervek szerint a Fidesz képviselője kedden találkozik Karsai Dániellel és sorstársaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik