Belföld

Megfestették Rómában a Budapesten bebörtönzött olasz antifasiszta tanárnőt

Láncait letépő mártírként festette meg a római magyar nagykövetség közelében egy olasz street art művész, Laika a Magyarországon fogvatartott antifasiszta aktivistát, Ilaria Salistvette észre a hvg.hu a Sky News olasz kiadásában.

Salist 11 hónapja tartják fogva Magyarországon, embertelen körülmények között. A bírósági tárgyalóteremben készült képek olyanok, mintha Teheránból származnak, nem pedig egy uniós országból

– fogalmazott Laika, akinek műve keddről szerdára virradó éjszaka jelent meg Rómában, a magyar nagykövetség mellett található kereszteződés egyik épületén. Hozzátette, hogy művészként és aktivistaként is büszkén támogatja a Magyarországon bebörtönzött nőt, mert „az Európát sújtó fekete hullámot meg kell állítani”.

Mint azt korábban megírtuk, a tavalyi antifasiszta támadásokban való részvétellel megvádolt olasz tanárnő miatt az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A 39 éves milánói nőt hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek a bíróság elé, ez ihlette meg az olasz street art művészt is.

A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg. Ez ügyben, úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni

– mondta az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa korábban a Rai3 tévécsatorna egyik műsorában.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter – aki korábban már beszélt az ügyben Szijjártó Péter külügyminiszterrel – azt is elmondta, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntetőeljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert a nőt egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik