Belföld

„Nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk” – a sztrájkoló Volán-szakszervezettel is megállapodott Lázár János

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Lázár János kedden új bérajánlatot kínált az 56 ezer munkavállalót foglalkoztató MÁV-Volán-csoport dolgozóinak. Először a vasutasokkal és a hévesekkel sikerült megállapodni, de végezetül a sztrájkoló Volánbusz-érdekképviseletekkel is sikerült megegyezni. „Utolsóként, de még időben a sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott a megállapodáshoz, így a MÁV-Volán-csoport mind a kilenc nagy, reprezentatív érdekképviselete még éjfél előtt aláírta a 3 éves bérmegállapodást” – közölte az építési és közlekedési miniszter a Facebookján.

A munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy a következő esztendőkben az infláció fölött fog emelkedni a bérük

– fogalmazott.

A béremeléséért küzdő volánsok 2024. január 28-án és 29-én is sztrájkoltak. A munkabeszüntetésének második napján az autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak egyötöde vett részt a sztrájkban.

Lázár szerint a megállapodással, amely szükséges volt ahhoz, hogy a cégcsoport minden munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja, mindenki nyert.

Nem győzött le senki senkit: közös nevezőre jutottunk

írta Lázár.

A szakszervezetek következetesen küzdöttek a munkavállókért, a tulajdonosi-munkáltatói oldal képviselői pedig a felelős megoldást keresték. Két irányból indultunk, de középen találkoztunk. Az eredmény 3 év kiszámíthatóság mindkét fél számára

– mondta Lázár arról a megállapodásról, melynek értelmében 3 év alatt 28,4 százalékkal nő a vasutasok és a hévesek bére, már az idén – 600 ezer forintos bérrészig – 17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal emelkednek az alapbérek. Ezen felül 2025-re és 2026-ra is garantálják a reálbérnövekedést. „Tisztelet és megbecsülés mindannyiuknak!” – írta Lázár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik