Belföld

A református egyház csendre intette Balog Zoltánt eutanázia témában

ILLYÉS TIBOR / MTI, ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ILLYÉS TIBOR / MTI, ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU

Még tavaly karácsony előtt levelet írt a halálos betegséggel küzdő és az aktív eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dánielnek Balog Zoltán református püspök, volt fideszes miniszter. Az írást Karsai tette közzé a Facebookján és a levél egyes felvetéseire válaszolt is.

Ezután idén január 20-án jelent meg egy közlemény a reformatus.hu oldalon, amelyben az egyházi zsinat (a törvényhozó és legfőbb intézkedő testület) arra kéri a miniszterből lett püspököt, hogy hagyja abba a nyilvános diskurzust az eutanáziáról.

Azt írták: Ülésezett a Zsinat Elnökségi Tanácsa 2024. január 17-én. A négy püspök és négy főgondnok megtárgyalta az eutanázia körül kibontakozott társadalmi vitát. A tanács tagjai arra kérték Balog Zoltánt, a Zsinat lelkészi elnökét, hogy Karsai Dánielnek írt levelét a református sajtóban is tegye közzé,

de ezen túl, mint a Magyarországi Református Egyház vezetője, ne folytasson nyilvános beszélgetést erről a témáról addig, amíg egyházunk erre felhatalmazott testületei nem készítenek részletes állásfoglalást és tanítást az életvégi döntésekről.

Balog álláspontja szerint azt szeretnék, ha a törvényi szabályozás életpárti maradna a haldoklás tekintetében is. De azt is hozzátette, hogy

Abból nem engedhetünk, hogy Isten adja nekünk és ezért csak ő veheti el tőlünk az életet vagy neki adhatjuk vissza. De adósságunk és feladatunk ezt úgy elmondani, hogy közben előttünk van a szenvedő ember.

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Ez tényleg egy halálvalóságshow, és rajtam is múlik, hogy ne legyen belőle trash reality
A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásszal ezúttal nem a jogi harc részleteiről beszélgettünk, hanem a nyilvánosság előtt zajló események hátteréről – karácsonyról, Fulham-borzról, nevetésről és pénzről, és még azt is elárulta, hogyan képzeli el a temetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik