Belföld

Levelet írt Balog Zoltán Karsai Dánielnek, amelyben amiatt aggódik, hogy az aktív eutanázia legalizálása súlyos károkat okozna

Illyés Tibor / MTI, Adrián Zoltán / 24.hu
Illyés Tibor / MTI, Adrián Zoltán / 24.hu

Még karácsony előtt levelet írt a halálos betegséggel küzdő és az aktív eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dánielnek Balog Zoltán református püspök, volt fideszes miniszter. Az írást Karsai tette közzé a Facebookján és a levél egyes felvetéseire válaszolt is.

Karsai nagyon örül annak, hogy az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi beszélgetés tovább mélyül, egyben Balog levelét empatikusnak és gondolatébresztőnek találta még úgyis, hogy ha az abban foglaltak többségével nem értett egyet.

A püspök úr felteszi azt a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról. A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról. Ahogy mindenki más meghozhatja ezt a döntést a saját életének végével kapcsolatban. Pontosabban jogának kellene lennie rá

írta Karsai Dániel, újfent kihangsúlyozva, hogy az általa felvetett probléma a teljes belátási képességgel rendelkező emberek életvégi döntéshez való jogáról szól.

A levélben Balog Zoltán azt a kérdést is felvetette, hogy „más ember halálában való részvétel felelősségét és lelkiismereti terhét kire lehet ruházni. A válasz erre is egyszerű: senkire nem kell” – fejtette ki Karsai. Ebben a döntésben mindenkinek csak saját elhatározásból lehet részt vennie, sem beteget, sem orvost, sem mást nem lehet kötelezni.

A püspök úr továbbá felveti, hogy az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól. Azon országok tapasztalatai, ahol ilyen lehetőség adott, ezt az álláspontot egyértelműen cáfolták. Nincs semmilyen apokaliptikus irányba mutató lejtő. A jogintézménnyel nem élnek vissza, nemhogy rendszeresen, de egyetlen konkrét példát sem hallottunk eddig.

Karsai egyetért Balog azon javaslatával, hogy fejleszteni kellene a haldoklók minél magasabb szintű támogatását és a hospice-szolgáltatást, azonban az alkotmányjogász szerint neki és a hozzá hasonló helyzetben lévők problémájára ez nem nyújt megoldást, mert nekik nem lesz szükségük ilyen ellátásra.

Minthogy a püspök úr levele számos, további eszmecserére indokot adó gondolatot felvetett, a következő kezdeményezéssel éltem. Meghívtam Balog Zoltán és Fabiny Tamás püspök urakat egy nyilvános beszélgetésre. Fabiny püspök úr már jelezte, hogy szívesen részt vesz benne. Remélem, hogy Balog püspök úr is partner lesz a beszélgetésben,

írta Karsai Dániel. Ezzel együtt megköszönte, hogy Balog azt kívánta neki, legyenek olyanok, akik valódi meggyőződéssel imádkoznak érte: „ Az elmúlt hónapokban rendkívül sokan biztosítottak arról, hogy imáikba foglalnak. Hétköznapi emberektől kezdve a legmagasabb közjogi méltóságokig. Semmi kétségem afelől, hogy mindannyian tiszta szívből teszik.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik