Belföld

A tanárok háromnegyede mégsem kér a minősítésből

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az előre jelzett 22 ezer helyett csak 5,4 ezren vesznek részt az 2024-es eljárásban.

Bár eredetileg 22 ezer tanár került be az idei minősítési eljárásba, abban végül csak 5451 vesz  részt – tudta meg a Népszava az Oktatási Hivataltól (OH). A résztvevők számának csökkenését az tette lehetővé, hogy tavaly még kötelező volt a Pedagógus II. fokozat elérése, de az idei évtől már nem. Az 5451 emberből csak 1671 vállalta mégis ezt az eljárást, a többség gyakornok lehet, mert nekik még mindig kötelezően minősülniük kell.

Az eljárás rengeteg plusz terhet jelent a nevelés-oktatással összefüggő munkák mellett. El kell készíteni egy részletes portfóliót, amit egy szóbeli „vizsgán” kell megvédeni. A magasabb fokozatba lépés magasabb fizetési kategóriát is jelent, ám a Pedagógus I. és a Pedagógus II. kategória alsó fizetési határai között csak bruttó 17 ezer forint a különbség.

A Népszava szerint a Pedagógus II. minősítési eljárásban résztvevők számának csökkenésében szerepet játszhat az is, hogy a kormány visszamenőleg módosított a portfóliók elbírálásán, azt  kibővítette a pedagógusok digitális kompetenciáinak mérésére vonatkozó olyan tartalmakkal, amelyek még nem voltak pontosan ismertek, amikor a portfóliókat tavaly el kellett készíteni.

Ez visszamenőleges szabályozás, ami az érintetteknek hátrányos, a portfóliók elkészítői ezzel pontokat veszíthetnek – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint nem túl sportszerű meccs közben módosítani a szabályokon, de a módszer törvényességi aggályokat is felvet.

A Belügyminisztérium szerint ugyanakkor az idei eljárásban is gond nélkül alkalmazható az új szempontrendszer, mert a változásokról az érintetteket többször tájékoztatták. A köznevelésért is felelős tárca úgy látja, a portfóliók szóbeli védéséig még van idejük a pedagógusoknak arra, hogy felkészüljenek, vagyis a védésen és az azt követő szakmai beszélgetésen szóban is „tanúbizonyságát tudják adni digitális kompetenciáik meglétének.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik