Belföld

A szegedi gumigyárból kirúgott szakszervezeti vezető visszavételét követeli több francia szakszervezet

MTI / Rosta Tibor
MTI / Rosta Tibor

A Continental franciaországi vállalatainál jelen lévő, legnagyobb szakszervezeti tömörülések szolidaritást vállalnak Radics Gáborral, a szegedi gumigyár 27 év után idén januárban mindenféle végkielégítés nélkül eltávolított dolgozójával – írja a Mérce.

A laphoz eljuttatott szolidaritási nyilatkozatok a Contitechtől elbocsátott Radics visszavételét követelik, a mellette kiálló szakszervezeteknek ugyanis meggyőződésük, hogy a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke mindig csak a dolgozók érdekében cselekedett, érdekvédői felhatalmazásával élve.

A Continentalnál jelen lévő legnagyobb szakszervezetek, lényegében a legfontosabb, országosan több százezres tagsággal rendelkező francia konföderációk  (CGC, SUD, FO, CFDT, CGT) tagszervezetei közös nyilatkozatot adtak ki az ügyben, megfogalmazásuk szerint Radics „kizárólag a munkavállalók érdekeit, a munkavállalók biztonságát és munkakörülményeit kívánta megvédeni a Continental magyarországi telephelyein, és elbocsátása közvetlenül összefügg a szakszervezeti mandátuma gyakorlásával”.

Két nagy konföderáció, a CGT és a SUD regionális tagszervezetének közös közleménye pedig arra figyelmeztet, hogy egy ismert szakszervezeti tisztségviselő „megtámadása” fenyegetést jelent minden dolgozóra nézve, miközben a német autóipari konszern – nemzetközi szinten – éppen több ezer dolgozót épít le, és munkahelyeket szervez át. Emlékeztetnek: a Continental soha nem habozott bezárni telephelyeket vagy elbocsátani dolgozókat, ha a profitérdeke úgy kívánta, és a szakszervezetek diszkriminációja sem ismeretlen a német autóipari multi számára.

A szakszervezeti vezető A Mércének elmondta, előzetes figyelmeztetés nélkül, váratlanul érte a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetése. Munkavállalóként a gyárban töltött 27 év után végkielégítést sem kapott, és jelenlegi állás szerint a tavalyi évre számolt prémiumtól is elesik, így egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradt. A lap információi szerint Radicsot az elbocsátással egyidőben a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatos dokumentációktól is elzárta a cég. Ez az általunk megkérdezett munkajogi szakértő szerint jogellenes, mivel kirúgása ellenére tovább folytatja az érdekképviseleti munkáját. Ennek akadályozása miatt Radics az adatvédelmi hatósághoz fordult.

Kapcsolódó
Lázár János: Mindent elkövetek azért, hogy a Continental ne kapjon kormányzati támogatást
Sőt, azon lesz, hogy amit eddig kaptak, azt is fizessék vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik