Belföld

Még hetekig nem lesz kapható egy fontos pajzsmirigygyógyszer

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hamarosan pont kerülhet egy széles körben használt, pajzsmirigy-túlműködést szabályozó gyógyszer történetének végére: más kiszerelésben, de újra elérhetővé válik hazánkban. Igaz, erre még várniuk kell a betegeknek.

A Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelés értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja hazánkban megszüntette – ezt válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Müller Cecília vezette intézményt az után kerestük meg, hogy egyik olvasónk arról panaszkodott: elérhetetlen a gyógyszertárakban a pajzsmirigy-túlműködést kezelő készítmény. A gyógyszeradatbázis szerint december közepétől „piaci megfontolások” miatt szünetel a gyógyszer forgalmazása.

A Propycil egy propiltiouracil nevű hatóanyagot tartalmaz. A szert széles körben használják a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére (például Basedow-kórban vagy a pajzsmirigy egyfajta, toxikus krónikus adenómának nevezett, jóindulatú daganata esetén), illetve a pajzsmirigy túlműködése miatt szükségessé váló pajzsmirigyműtét, továbbá radiojód-terápia előkészítésére.

Az utóbbi években azonban a gyógyszer elérhetőségével jelentős problémák adódtak. Először 2018-ban cikkezett erről az Index. Akkor nyáron, a nagy melegben vált elérhetetlenné a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek számára. Többen külföldről szerezték be a szert, vagy Facebook-csoportokban segítették ki egymást. Az akkor még önállóan működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) azt írta, valóban volt hiány, de a gyógyszer-nagykereskedő már megkezdte a kiszállítást a patikákba.

Aztán 2021-ben újra hetekig, hónapokig elérhetetlenné vált a gyógyszer, akkor is nyáron, ami azért problematikus, mert a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők többsége rendkívül nehezen viseli a meleget, és akár napi több tablettát is be kell venniük. Az OGYÉI azt kommunikálta, hogy a Propycil 50 mg-os tabletta magyarországi forgalmazását végző nagykereskedő elismerte, hogy a készítmény beszerzésében átmeneti hiány alakult ki, amely – akkori közlés szerint – előreláthatólag egy hónapig áll fenn.

Noha voltak időszakok, amikor helyreállt a Propycil elérhetősége, mostanra megint elérhetetlenné vált, és az NNGYK (a korábbi OGYÉI beleolvadt a Nemzeti Népegészségügyi Központba) mostanra elismerte, a 100 darabos kiszerelés már nem is lesz. Az NNGYK azonban hozzátette, helyette március közepétől 20 darabos kiszerelésben tervezi forgalmazni a forgalomba hozatali engedély jogosultja.

Hozzáteszik, hogy mivel a Propycil 50 mg tablettának nincs helyettesítő készítménye, ugyanilyen hatóanyagú készítmény behozatala márciusig egyedi gyógyszerigénylés alapján oldható meg Hollandiából és Németországból. Közölték azt is, hogy más európai országokban is akadozik az ellátás, így a betegek nagyjából 4 hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez.

Számos „mellékhatással” jár az egyedi gyógyszerigénylés: nem csak azért, mert azt a kezelő-, illetve a szakorvosnak kell kezdeményeznie,  hanem azért is, mert – ahogy az NNGYK tájékoztatásából kiderül – az így beszerzett gyógyszerek nem szerepelnek a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek listáján, vagyis a beszerzési ár a beteget terheli. Igaz, lehetőség van méltányossági alapon finanszírozási kérelmet benyújtani a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, amiről a NEAK a benyújtást követő 60 napon belül dönt, ám életet veszélyeztető, sürgős esetben soron kívül elbírálja a kérelmeket. Ezek ismeretében szükséges a kezelőorvost felkeresni az átmeneti időszakra történő gyógyszerrendelés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik