Belföld

Megjelent a kormányrendelet Müller Cecília új hivataláról, és ezzel elveszíti önállóságát a gyógyszerhatóság

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Még májusban írt arról a Népszava, hogy Müller Cecília új hivatalt kaphat: elveszítheti önállóságát a gyógyszerhatóság, miután az országos tiszti főorvos felügyelheti a gyógyszerpiacot is.

A gyógyszerhatóság és népegészségügyi központ egyesítéséről csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amelynek értelmében

augusztus 1-jével létrejön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), amely az egészségügyért felelős miniszter – vagyis Pintér Sándor – irányítása alá tartozik, és az országos tisztifőorvos – vagyis Müller Cecília – vezeti.

Eddig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet végezte el a gyógyszerpiac koordinálását. Feladata egyebek mellett az, hogy engedélyt adjon a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására. A hatóság biztonságos gyógyszerellátás részeként ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Mindezen feladatok augusztus 1-jétől már a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ alá tartoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik