Belföld

Összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit a kormány, azt is elmondták, hány kitöltés érkezett

A kormány Facebook-oldalán egy videóban jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy megvannk a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei. Ahogy a szóvivő fogalmazott,

ezek alapján világosan látszik, hogy a magyar emberek kiálltak hazánk szuverenitása mellett és elsöprő többségük nemet mondott arra, hogy az életünket alapvetően befolyásoló kérdésekben mások döntsenek helyettünk.

Az MTI-n közzétett összefoglalóban számokat is közöltek, ahogy Szentkirály Alexandra fogalmazott, a kitöltések alapján a magyarok több mint 98 százaléka azonos állásponton van a következő kérdésekben:

 •  1 millió 512 ezren, a válaszadók 98,82 százaléka értett egyet azzal, hogy továbbra is fenn kell tartani a rezsitámogatást.
 •  másfélmillió ember (98,01 százalék) szerint az idei évre is ki kell terjeszteni a kamatstoppot.
 •  1 millió 496 ezren (97,89 százalék) értettek egyet azzal, hogy fenn kell tartani az extraprofitadót.
 • 1 millió 519 ezren (99,33 százalék) küldték vissza azt a választ, hogy nem szabad engedni, hogy migránsgettók jöjjenek létre Magyarországon.
 • 1 millió 485 ezret (97,72 százalék) is meghaladta azok száma, akik azt válaszolták, hogy a terrorfenyegetettség miatt „Brüsszelnek be kell fejeznie a palesztin szervezetek támogatását”.
 • 1 millió 521 ezren (99,32 százalék) válaszolták azt, hogy fegyverszállítás helyett tűzszünetre és békére van szükség Ukrajnában.
 • 1 millió 514 ezren (99,06 százalék) értettek egyet azzal, hogy „ne fizessünk többet Ukrajna támogatására, amíg a nekünk járó pénzt nem kaptuk meg”.
 • 1 millió 513 ezernél (99,02 százalék) is többen válaszolták azt, hogy még nem adottak a feltételek ahhoz, hogy Ukrajnát felvegyék az Európai Unióba.
 • 1 millió 520 ezren (99,29 százalék) vélekedtek úgy, hogy hogy minden lehetséges módon ki kell állni a magyar gazdákért, és biztosítani kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét.
 • 1 millió 507 ezren (98,64 százalék) válaszolták azt, hogy tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi szabályozást, „amit Brüsszel el akar törölni”.
 • 1 millió 499 ezren (98,15 százalék) válaszolták azt, hogy szigorúbban, akár törvényi szigorítással is fel kell lépni a külföldi befolyásszerzés ellen.

A kormányszóvivő végül azt közölte, hogy összesen valamivel több mint másfél millióan küldték vissza kitöltve, nekik köszönetet mondott. A részletes eredményeket a kormány hivatalos felületein publikálják.

Kapcsolódó
„A választ nem Orbán Viktortól kellene várnunk, hanem magunktól” – köztéri installációval zárnák le az üres nemzeti konzultációs ívek gyűjtését
Az aHang és az Egységes Diákfront nemzeti konzultáció gyűjtési akciójáról kérdeztük a szervezetek képviselőit és a leadópontnak jelentkezett üzlethelyiségek vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik