Belföld

Megivott hat üveg bort, majd felhívta a rendőröket, hogy felakasztja a fia ellen valló tanút

Terrorcselekménnyel fenyegetés miatt állítja bíróság elé a Nógrád Vármegyei Főügyészség azt a 45 éves vanyarci férfit, aki telefonos fenyegetéssel kényszerítette intézkedésre a rendőrséget.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi tavaly május 27-én megivott hat üveg bort, és este fél tizenegykor ittasan felhívta a mobilról a 112-es segélyhívót. Az operátorral közölte, hogy „amennyiben azonnal nem jönnek ki érte a rendőrök és viszik be őt tanúként kihallgatni a fia elleni büntetőeljárásban, akkor kinyírja, felakasztja azt a személyt, aki hamis terhelő vallomást tett a fiára.”

A fenyegetést a rendőrség komolyan vette és egy rendőri egység a helyszínre vonult, majd előállították a betelefonáló férfit, aki részeg volt az elkövetéskor. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

A vádlott a telefonáláskor a „felakasztással és kinyírással” fenyegetéssel arra akarta kényszeríteni a rendőrséget, hogy az ő akarata szerint intézkedjenek, ezért a Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat ellene.  Az ügyészség elfüggesztett börtönbüntetést kért az elkövetőre azzal, hogy a 322 ezres bűnügyi költséget is fizettessék meg vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik